Wpis z mikrobloga

Z mojego punktu widzenia podział broni ma marginalne znaczenie i nie sądzę by jego zniesienie zmieniłoby diametralnie okoliczności związane z uzyskaniem i posiadaniem pozwolenia na b--ń

@TrafnyTaktyk: nie twierdzę nigdzie, że ma on wpływ na uzyskanie pozwolenia. Wręcz przeciwnie, stwierdziłem, że zdobycie pozwolenia jest proste.
Jedynie uważam, że ustawa o broni i amunicji jest przerośnięta i w wielu miejscach było to pisanie prawa, tylko po to by pisać prawo, bez zastanowienia czy
  • Odpowiedz
@xyzzy: po co zostawać na terenie podbitym zamiast się ewakuować wcześniej, jeśli ma się taką możliwość? Serio myślisz, że potencjalny najeźdźca się będzie przejmował kimś z pozwoleniem i szukał tych osób? A nawet jeśli, przynajmniej żywej mnie nie wezmą wtedy, same plusy ¯\(ツ)/¯ Jeśli z kolei miałoby szukać państwo w celu wcielenia do wojska to tak tylko uświadomię, że strzelanie do tarczy jest czym innym niż strzelanie do ludzi i
  • Odpowiedz
@KaiserBrotchen:

nie twierdzę nigdzie, że ma on wpływ na uzyskanie pozwolenia

Wpływ na uzyskanie oraz posiadanie oczywiście ma - patrz wynikające z niego obowiązkowe przynależności do klubów, stowarzyszeń, odbywanie zawodów.

Zgadzam się z tym co napisałeś. Chodzi mi jedynie o podkreślenie, że jest to w zasadzie problem tylko z nazwy i ma niewielką wagę.
  • Odpowiedz
  • 2
@TrafnyTaktyk: problem owszem jest tylko z nazwy

jeśli chodzi o zawody, to bardziej traktowałbym to jako obowiązkowe szkolenie z obsługi broni i moim zdaniem to jest za mało, a troche wiem co mówię, bo mam okazje takowe sędziować

to co potrafią ludzie o---------ć to jest głowa mała
  • Odpowiedz
  • 3
@Worm91: to jest piekne, że przynajmniej póki co żyjemy w kraju gdzie nie ma takiej potrzeby, są to przypadki tak marginalne, że można przyjąć, że się nie zdarzają

poza tym posiadanie broni nie daje magicznie umiejętności skorzystania z niej
ktoś kupuje czarny proch pójdzie raz czy dwa na strzelnicę ( o ile w ogóle ), nauczy się ładować coś tam sobie strzeli - o super już umiem

no k---a nie,
  • Odpowiedz