@Varin gratulację kolego! Nic tak nie cieszy jak wejście "na swoje" własne 4 ściany. Mi się japa cieszy już od 7 lat gdy sam byłem w tym punkcie życia co jesteś i ty . Najlepsze to że płacisz co miesiąc jak wcześniej z tym że główna część kwoty czynszu wpada sobie do twojej własnej skarbonki i spłaca dom ( plus 7.5% w skali roku rośnie) także lepsze
@chemik_kieszyk: Dzięki! Widzę że obywatelstwo też robiłeś ostatnio jak i ja!
@zomowiec Dzięki, mam też zamiar nadpłacać właśnie z tego samego powodu. W 2025 trochę remontów, ogrzewanie nowe, malowanie, zrywania sufitów, nowe podłogi i możę kuchnia, więc w pierwszej kolejności na to całe fundusze rzucamy ale i tak patrzę na to bardzo optymistycznie, jako projekt na który w sumie nie mogę się doczekać bo zaczynam w kwietniu jak się
@Varin a mozna zapytac Ile Dom kosztowal I Ile bedroom? Pamietasz moze Jaki miales credit score przed kupnem? I czy w ogole kogos to interesowalo? A noi Ile depozytu Jakie %%
@Varin: Gratuluję kolego. Ja osobiście wynajmowałem przez 5 lat pokój od starszych Anglików, i mimo że wynegocjowałem niższa cenę w pierwszym roku na gębę co prawda to po 4 latach te szuje powiedziały że mam im zapłacić zaległy rent, nawet nie określili ile im "wisze" porażka Jednym słowem z 5 lat bezproblemowego wynajmu od nich z mojej strony.
Na zakończenie w dniu przeprowadzki jak już jechałem 4ty raz samochodem z
Problem z domem jest taki, że nie zabierzesz go sobie do grobu. Ja gówniaków nie planuję, więc szkoda by mi było oddać państwu.
@b_oski: obojetnie co sie stanie z domem po smierci, to zawsze lepiej placic mniej miesiecznie za zycie w duzym domu, niz placic wiecej za mieszkanie u kogos obcego.
Dom kupilem 8 lat temu, i nadal mam takie odczucia jakie opisuje @Varin Czasami siadam sobie w ogrodzie, patrze na dom i nie wierze w swoje szczescie. Najlepsza decyzja w zyciu.
Jeśli dom masz na mortgage najprawdopodobniej możesz nadplacac 10% kwoty zadłużenia w skali roku bez żadnych kar co ci gorąco polecam . To dobra inwestycja
@zomowiec: Kredyty mieszkaniowe akurat nie zawsze warto regularnie nadplacac. Bo z ta kasa która oddasz bankowi możesz zainwestować i dostać więcej niż 2,3,4% gdzieś indziej, tymbardziej że to jest pożyczka na 10+lat Na takim sp500 lub innych etf można zarobić w rok 5-10% Dzięki temu
Chyba pan nie wiesz jeszcze, w coś się pan wpier**lił... :(
Oglądasz pan "RUCH OPORU" na Ytb? Jeśli nie, to lepiej pan nie oglądaj
@poczucie_przemijajacej_srody: jak ktoś myśli trochę przed kupnem to z znajomym budowlańcem obejrzy finalnie dom. Ja tak zrobiłem i na 15 domów które obejrzałem tylko 2-3byly sensowne i w dobrym stanie, zadbane, bez grzyba, Ale to dzięki temu że Biali madrzy Anglicy od 40 lat w nim
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°
@Varin gratulację kolego!
Nic tak nie cieszy jak wejście "na swoje" własne 4 ściany.
Mi się japa cieszy już od 7 lat gdy sam byłem w tym punkcie życia co jesteś i ty . Najlepsze to że płacisz co miesiąc jak wcześniej z tym że główna część kwoty czynszu wpada sobie do twojej własnej skarbonki i spłaca dom ( plus 7.5% w skali roku rośnie) także lepsze
@zomowiec Dzięki, mam też zamiar nadpłacać właśnie z tego samego powodu. W 2025 trochę remontów, ogrzewanie nowe, malowanie, zrywania sufitów, nowe podłogi i możę kuchnia, więc w pierwszej kolejności na to całe fundusze rzucamy ale i tak patrzę na to bardzo optymistycznie, jako projekt na który w sumie nie mogę się doczekać bo zaczynam w kwietniu jak się
źródło: image
PobierzPamietasz moze Jaki miales credit score przed kupnem? I czy w ogole kogos to interesowalo? A noi Ile depozytu Jakie %%
Ja osobiście wynajmowałem przez 5 lat pokój od starszych Anglików, i mimo że wynegocjowałem niższa cenę w pierwszym roku na gębę co prawda to po 4 latach te szuje powiedziały że mam im zapłacić zaległy rent, nawet nie określili ile im "wisze" porażka
Jednym słowem z 5 lat bezproblemowego wynajmu od nich z mojej strony.
Na zakończenie w dniu przeprowadzki jak już jechałem 4ty raz samochodem z
Chyba pan nie wiesz jeszcze, w coś się pan wpier**lił... :(
Oglądasz pan "RUCH OPORU" na Ytb? Jeśli nie, to lepiej pan nie oglądaj...
@b_oski: obojetnie co sie stanie z domem po smierci, to zawsze lepiej placic mniej miesiecznie za zycie w duzym domu, niz placic wiecej za mieszkanie u kogos obcego.
@poczucie_przemijajacej_srody: a o co tak z grubsza chodzi?
Dom kupilem 8 lat temu, i nadal mam takie odczucia jakie opisuje @Varin
Czasami siadam sobie w ogrodzie, patrze na dom i nie wierze w swoje szczescie. Najlepsza decyzja w zyciu.
@zomowiec: Kredyty mieszkaniowe akurat nie zawsze warto regularnie nadplacac.
Bo z ta kasa która oddasz bankowi możesz zainwestować i dostać więcej niż 2,3,4% gdzieś indziej, tymbardziej że to jest pożyczka na 10+lat
Na takim sp500 lub innych etf można zarobić w rok 5-10%
Dzięki temu
@poczucie_przemijajacej_srody: jak ktoś myśli trochę przed kupnem to z znajomym budowlańcem obejrzy finalnie dom.
Ja tak zrobiłem i na 15 domów które obejrzałem tylko 2-3byly sensowne i w dobrym stanie, zadbane, bez grzyba,
Ale to dzięki temu że Biali madrzy Anglicy od 40 lat w nim