Wpis z mikrobloga

#gielda jedno jest pewne, spółki które rosną jak p------e będą musiały co chwila podnosić ceny a frajerzy będą płacić bo inaczej tego PE i tych wycen nie będą w stanie dowieźć. Co tu się dzieję… oni to chyba wyceniają teleportacje, latające samochody itp… rynek złapał już totalna odklejke od rzeczywistości i realnych wyników. Takie Apple revenue urosło ile 5% r/r czy coś takiego a tutaj pionowa dzida i prawie 30% wzrost. XD

Tesli to już nawet nie wymieniam bo szkoda strzępić ryja xD
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@programistalvlhard czy wyceny na giełdzie zależą tylko od zysków spółek? Chyba nie. Imo odpowiedzi trzeba szukać też w kondycji dolara, podaży dolara, ogólnego stanu płynności na świecie, dostępie do kredytów krajowych USA, zagranicznych. W skali mikro jeszcze takie zjawiska jak marcinowanie shorterów itd.
  • Odpowiedz
@michelney: Mnie tak troche zastanawia, czy te p------e wyceny nie wynikaja trochę z tego, że coraz więcej osób wrzuca po prostu kase w s&p500 bez patrzenia jaka jest faktyczna sytuacja. To jest już strategia emerytalna nie tylko ludzi z USA ale popularna na całym "zachodzie".
  • Odpowiedz
@MichauDelendaEst: oczywiście że tak wystarczy spojrzeć jaki jest przyrost nowych kont maklerskich po covidzie i jakie proste stało się inwestowanie. Co nie zmienia faktu że jak przyjdzie kiedyś większą korekta to większość dzieci hossy zmiecie z planszy.
  • Odpowiedz
@MichauDelendaEst może tak być a raczej na pewno jest patrząc na popularność etf i że ludzie zostali przyzwyczajeni że “tylko rośnie non stop” ale jak przyjdzie głębsza korekta to dużo ludzi się zesra i pytanie czy przy tych wycenach to by nie spowodowało efektu kuli śnieżnej. No ale najpierw musiałoby coś się stać żeby przyszła korekta a na horyzoncie nic nie widać więc pewnie przyszły rok dołożą kolejne procenty ( ͡
  • Odpowiedz
kase w s&p500 bez patrzenia jaka jest faktyczna sytuacja

@MichauDelendaEst: To plus to że każdy taksówkarz w Pakistanie może aktywnie inwestować na giełdzie jadąc samochodem. Dlatego pisałem że sam już nie wiem co o tym myśleć bo wyceny są już często absurdalne, a jednocześnie wydaje mi się że to jeszcze nie jest ich ostatnie słowo.
No i jeszcze rozjazd USA-reszta świata, jakby w następnych 10 latach tylko w USA miała
  • Odpowiedz
@programistalvlhard i nie topnieje to 5%? Bo pamietam twoje tego typu wpisy jeszcze zanim NVDA wystrzeliła :) radzę uważać, bo walka z trendem nie kończy się tylko wyzerowany depo, ale często do tego siada psycha, sam chyba to widzisz, jak niedźwiedzi pozamiatało z tagu, razem z naczelnym
  • Odpowiedz