Wpis z mikrobloga

Szukam takich informacji, może ktoś mógłby mi pomóc. Bo spotkałem się ze stwierdzeniem, że za komuny było dużo wytwarzane, wysyłaliśmy garnki, pralki do Belgii, Holandii i gdzieś tam. Chciałbym porównać i zmierzyć (nie wiem jak można to zmierzyć- ilość wysyłanych dóbr, ich wartość na eksporcie?) ile tak naprawdę eksportowano z Polski w PRL, a ile w tym czasie eksportowano w państwach kapitalistycznych.

2. "Za PRLu w Polsce zbudowano szpitale i szkoły."Też chciałbym jakoś porównać to do ilości dóbr zbudowanych w krajach kapitalistycznych, ewentualnie skalę powstawania tych nowych szkół itp w PRLu w Polsce po 89r.

Jeśli ktoś mógłby mnie nakierować, podesłać jakieś linki, opracowania czy coś to z góry dziękuję.

#gospodarka #ekonomia #prl #socjalizm

Wołam również fanów tagu #korwin jako, że zwolennicy są przeciwni komunie i wiem, że niektórzy posiadają dość fachową wiedzę na temat ekonomii (nie wszyscy)
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Za PRLu w Polsce zbudowano szpitale i szkoły.

@wykopowy1: (#) nie tylko, drogi też zbudowano, np. słynna gierkówka, było to za czasów Gierka, który na potęgę pożyczałem kasę z zachodu, takie dotacje unijne, które po 10 latach się skończyły i było hmmm

ale też się drogi budowało, wtedy byliśmy per saldo bardzo na plus, gorzej było jak dotacje się nam skończyły, prawda @RPG-7?
  • Odpowiedz
charytatywnie

@franekfm: czemu? Źródło jakieś? Wciskaliśmy im na siłę bo i tak były za drogie czy dawaliśmy za darmo w ramach jakiejś współpracy (to raczej do zsrr)

@franekfm: no ja wiem o tych dotacjach i kredytach dlatego chciałem wiedzieć czy dało się bez kredytów i jak to wyglądało gdzie indziej
  • Odpowiedz
@wykopowy1: (#) nie podam Ci konkretnych danych, wtedy była propaganda sukcesu i wszystkie dane statystyczne były fałszowane ale nie bez powodu krążył dowcip:

Współpraca gospodarcza między PRL a ZSRR wyglądała wzorowo.

My im dawaliśmy węgiel a oni w zamian brali od nas stal

bez kredytów niby by się dało ale primo nie w socjalizmie a secundo trwało by to dużo dłużej, na kredyt każdy głupi
  • Odpowiedz
Były potrzebne dolary na spłatę zadłużenia,

@piti54: tzn oddawaliśmy im to za parę dolarów, oni mieli na tym dobry zysk bo gucio płacili a my musieliśmy mieć dolary, zeby spłacić zadłużenie i wszystko szło na długi zamiast na rozwój tak?

chcesz porównać ilość wytwarzanych dóbr (PKB) czy ilość eksportowanych ?

@maci3nty: głównie chodzi o eksport jak to wygląda w porównaniu z innymi krajami. Z wytwarzanymi, pkb to będzie
  • Odpowiedz
bardzo dobry artykuł, na wykopie.

@piti54: no właśnie szukałem ostastnio jakichś ciekawych artykułów o prl, żeby było trochę jak to wszystko działało, dlaczego było nieopłacalne itp, ale nikt nie podrzucił nic takiego konkretnego :(
  • Odpowiedz
@wykopowy1 hmm trzeba też pamiętać, że istniały przy rozliczeniach takie coś jak złoty dewizowy, rubel transferowy itd. co zmienia obraz suchych liczb nawet jak się do nich dokopie. Ogólnie z tego co pamiętam eksport z PRL na zachód na początku lat 80 oscylował w okolicy 10 mld uwczesnych dolarów (nie pytaj o źródło..jakaś szufladka w mózgownicy) do tego dochodzi także kwestia towarów wysyłanych do RWPG, ale z tym to jeszcze większe
  • Odpowiedz
@wykopowy1: Co do budowy szpitali i szkól itp nikt mnie nie przekona, że w PRL mogli ich zbudować więcej niż w krajach kapitalistycznych biorąc pod uwagę, że już w latach 70 tylko ~20% wartości zaciąganych kredytów szło na inwestycje infrastrukturowe. Z kolei na zachodzie działał słynny plan Marshalla no i ogólnie gospodarki rozwijały się zdecydowanie zdrowiej i szybciej.
  • Odpowiedz