Aktywne Wpisy
King_of_the_savannah +110
Aparycja cygana zawsze będzie dla nich atrakcyjniejsza niż polusa
#p0lka #blackpill #przegryw #grecja #niebieskiepaski #rozowepaski #logikarozowychpaskow #zwiazki #szarpankizzyciem
#p0lka #blackpill #przegryw #grecja #niebieskiepaski #rozowepaski #logikarozowychpaskow #zwiazki #szarpankizzyciem
KIaudiuszeq +518
2. "Za PRLu w Polsce zbudowano szpitale i szkoły."Też chciałbym jakoś porównać to do ilości dóbr zbudowanych w krajach kapitalistycznych, ewentualnie skalę powstawania tych nowych szkół itp w PRLu w Polsce po 89r.
Jeśli ktoś mógłby mnie nakierować, podesłać jakieś linki, opracowania czy coś to z góry dziękuję.
#gospodarka #ekonomia #prl #socjalizm
Wołam również fanów tagu #korwin jako, że zwolennicy są przeciwni komunie i wiem, że niektórzy posiadają dość fachową wiedzę na temat ekonomii (nie wszyscy)
@wykopowy1: (#) to prawda, w dodatku wysyłaliśmy charytatywnie
@wykopowy1: (#) nie tylko, drogi też zbudowano, np. słynna gierkówka, było to za czasów Gierka, który na potęgę pożyczałem kasę z zachodu, takie dotacje unijne, które po 10 latach się skończyły i było hmmm
ale też się drogi budowało, wtedy byliśmy per saldo bardzo na plus, gorzej było jak dotacje się nam skończyły, prawda @RPG-7?
@franekfm: czemu? Źródło jakieś? Wciskaliśmy im na siłę bo i tak były za drogie czy dawaliśmy za darmo w ramach jakiejś współpracy (to raczej do zsrr)
@franekfm: no ja wiem o tych dotacjach i kredytach dlatego chciałem wiedzieć czy dało się bez kredytów i jak to wyglądało gdzie indziej
Współpraca gospodarcza między PRL a ZSRR wyglądała wzorowo.
My im dawaliśmy węgiel a oni w zamian brali od nas stal
bez kredytów niby by się dało ale primo nie w socjalizmie a secundo trwało by to dużo dłużej, na kredyt każdy głupi
@piti54: tzn oddawaliśmy im to za parę dolarów, oni mieli na tym dobry zysk bo gucio płacili a my musieliśmy mieć dolary, zeby spłacić zadłużenie i wszystko szło na długi zamiast na rozwój tak?
@maci3nty: głównie chodzi o eksport jak to wygląda w porównaniu z innymi krajami. Z wytwarzanymi, pkb to będzie
@piti54: no właśnie szukałem ostastnio jakichś ciekawych artykułów o prl, żeby było trochę jak to wszystko działało, dlaczego było nieopłacalne itp, ale nikt nie podrzucił nic takiego konkretnego :(
Od początku lat 80-tych wyprzedzał nas kraj, w którym 30 lat wcześniej było raptem kilka budynków z betonu. PRL to było ekonomiczne bagno.