Wpis z mikrobloga

Siema, pytanie do biegających ulańców.
Mam 100 kg i spróbowałem 2x pobiegać po lesie, typowy trail run. Było super, po 7 - 8 km polatałem z przerwami. Czy przy tej wadze raz w tygodniu to dla mnie bezpiecznie? Bieganie wyłącznie po lasach, po mchu, trawce, ścieżkach. Pytam kogoś z doświadczeniem. Zawsze trochę biegałem, dużo roweowałem na szosie, gravelu, mtb, ale no ulałem się po narodzinach córki. Help Please
#bieganie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Shimanko: raz w tygodniu to nie spodziewaj sie jakichs wiekszych efektow ¯\(ツ)/¯ bieganie po nierownej nawierzchni czesto moze byc gorsze dla stawow niz asfalt. Ale jak nie jestes krasnalem to powinno byc ok
  • Odpowiedz
@Shimanko Bardzo wiele zależy od techniki biegu, właściwa praca stopy amortyzuje bardziej niż wypasione buty. Jeśli nie biegasz po rozmiękłym polu, to amortyzacja w porównaniu do asfaltu nie jest jakaś kosmiczna – za to można łatwo złapać kontuzję, np. zahaczając o jakiś korzeń itp.
  • Odpowiedz
@Shimanko: Jak od razu zaczynasz 7-8 km to może się to skończyć kontuzją. Zacznij od mniejszego dystansu (mimo że jesteś w stanie więcej) i powoli zwiększaj, aby przyzwyczaić układ ruchu do obciążeń.
Poza tym zamiast raz w tygodniu 8 lepiej dwa razy po 4 km.
  • Odpowiedz