Wpis z mikrobloga

@del855: nigdzie nie napisałem że wysokie podatki pobudzają gospodarkę. Jestem wręcz zwolennikiem zniesienia progów .

Chcesz zachęcić ludzi do inwestowania w rynki kapitałowe nie obniżając belki? Ogólnie to niewielka część społeczeństwa ma nieruchomość pod wynajem ale duża część można zachęcić nizszymi kosztami
  • Odpowiedz
@del855: to co Ty piszesz to jest naprawdę niepojęte. Oczywiście, że są legalne sposoby, na to żeby sprzedać z zyskiem obligi i akcje i nie zapalcic od tego podatku
  • Odpowiedz
nigdzie nie napisałem że wysokie podatki pobudzają gospodarkę. Jestem wręcz zwolennikiem zniesienia progów .

to zanczy ze nastapi ubytek w dochodach panstwa - gdzie chcesz go kompensowac?
Czy to porada w stylu wszyscy badzmi bogaci i szczesliwi?

Chcesz
  • Odpowiedz
to co Ty piszesz to jest naprawdę niepojęte. Oczywiście, że są legalne sposoby, na to żeby sprzedać z zyskiem obligi i akcje i nie zapalcic od tego podatku

to podziel sie z nami tymi legalnymi sposobami, odwolamy akcje precz z belka od lokat

@Dawul:
  • Odpowiedz
@del855: mamy zaplanowany deficyt 300 mld na przyszły rok a ty się pytasz czym załatać ubytek zniesienia drugiego progu.
W tym kraju nikt nie myśli o ekonomii i zdrowym budżecie tylko o realizacji chorych obietnic.
Nikt się nie zastanawiał czym załatać dziurę ze zwolnienie z PIT dla młodych do 26 lat. Takich prezentów dostało kilka grup wiekowych a najbardziej dostaje się tym którzy są w drugim progu oraz przedsiębiorcom.

Ten
  • Odpowiedz
  • 0
@Pawelex

Ale co to wszystko ma do uprzywilejowania zarobku na nieruchomościach vs zarobku wykonywania pracy najemnej?

Podkreśliłem kulka razy, ze zmiany dla budżetu mają być neutralne, odpuścić ludziom na etacie a braki załatać w podatkach majątkowych i konsumpcyjnych. Być może dla niektórych nic się nie zmieni, ale ogólnie idea jest prosta: plac podatek dopiero jak coś masz, a nie jak próbujesz cos zdobyć. Co w tej idei się nie podoba?
  • Odpowiedz
  • 0
@Dawul

Człowieku, mówimy o życiu z pracy kapitału, a ty mi mówisz o programie emerytoanym z limitami 3 pensjie rocznie.... uważasz że to na temat?
  • Odpowiedz
@del855: ike 23 tysiace o ile dobrze pamiętam ikze ok 10 k, jak ktoś chce żyć z kapitalu i utrzymuje się wyłącznie z wynajmu mieszkań, to musi założyć działalność gospodarczą, więc nie mów w takim razie bzdur o jakims 12% opodatkowaniu zysków.
  • Odpowiedz
jak ktoś chce żyć z kapitalu i utrzymuje się wyłącznie z wynajmu mieszkań, to musi założyć działalność gospodarczą

zmus go....

@Dawul:
  • Odpowiedz