Wpis z mikrobloga

W weekend wziąłem się za projektowanie monitoringu do budowanego domu. Chciałem podejść ambitnie i skorzystać z europejskich rozwiązań, żeby nie dawać Chińczykom dostępu do wglądu we własne podwórko i podsłuchu suchych dowcipów opowiadanych wieczorem przy grillu.
Na początku zostałem pozytywnie zaskoczony tym, że jacyś europejscy producenci kamer i rejestratorów w ogóle istnieją. Nawet Bosch je produkuje. Niestety, mina mi mocno zrzedła, kiedy dogrzebałem się wreszcie do cen tych urządzeń.
Chociaż zakładałem, że nie idę w najtańsze kamery, ale celuję powiedzmy w średnią półkę (1000-1200), co w przypadku chińskich kamer pozwala kupić urządzenia o naprawdę świetnych parametrach, okazało się, że dla europejskich kamer to zaledwie kwota startowa i za te pieniądze można znaleźć to, co Chińczycy sprzedają za 400-500 zł.
To, co pan Cieng wycenia na 1000-1200 zł u europejskiego Hansa będzie kosztować 2500 albo więcej. Za cenę 6 chińskich kamer będę miał maksymalnie 3 europejskie.
To ja chyba podziękuję ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Wiem, że to #problemypierwszegoswiata ale ku#wa mać! Europo! WTF?
Ciekawe swoją drogą, kto produkuje kamery, które doglądają polskie firmy zbrojeniowe albo jednostki wojskowe?
#monitoring #budujzwykopem
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BlogoslawionyTwarozyc: Chińskie guwno na skradzionych patentach jest tańsze niż w Europie, gdzie pracownik zarabia kilka razy więcej niż w Chinach? Niewiarygodne nie do wiary, to są czary. Sprawdź jeszcze firmę AXIS i MOBOTIX, oprócz Boscha tylko one mają zgodność z amerykańskim NDAA.
  • Odpowiedz
A dlaczego robisz to od d--y strony, zamiast wieszać porządne chińskie kamery HIK'a i wyciąć im dostęp do sieci na routerze?

@dktr: bo mam marzenie o wspieraniu europejskiego przemysłu.
Szkoda, że ten przemysł niekoniecznie chce wspierać mnie... ( )
  • Odpowiedz
@BlogoslawionyTwarozyc: rzuć okiem na amerykańskie ubiquiti, mają spory wybór kamer i rejestratorów, kontrolę dostępu i przy okazji sobie domową sieć ogarniesz. Można też do ich rejestratorów podłączać kamery innych producentów, akurat od wczoraj testuję
  • Odpowiedz
lepiej iść Hik, a nawet Dahuę niż w ubiquiti

@BlogoslawionyTwarozyc: pytałeś o nie chińskie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pracowałem kiedyś głównie z axis i hikvision, gdybym miał nieograniczony budżet to bym brał Axis, gdybym miał mniej kasy ale potrzebował opcji to hikvision a w innych przypadkach unifi
  • Odpowiedz
@JestemKaspi: tak, bo cała idea była taka, żeby znaleźć coś dobrego nie-chińskiego, dopłacić powiedzmy 30%, ok. może 50% więcej i cieszyć się, że dane nie lecą do Xi Jingpinga. Tyle, że jak przeglądam te oferty to wychodzi na to, że nie dopłacę 50, ale częściej 100-200% i w zamian dostanę najwyżej podobną jakość, a czasem nawet gorszą ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@BlogoslawionyTwarozyc: ja z kolei wolę kupić chińskie taniej, niż od Niemców którzy chcą co chwile zrobić nas w bambuko (NS2, dogadywanie się z Rosją). Unikam niemieckich marek, jak mam wybrać pralkę Siemensa lub HiSense to wybór jest oczywisty. Nierozumiem czemu ludzie nadal uważają że jak coś jest niemieckie to lepsze. W większości przypadków obecnie jest gorsze tylko więcej kasy na marketing wydali.
  • Odpowiedz
@WarsawWatches: nie chodzi o to, że jest lepsze, ale że jest zrobione w Europie, u nas. Wybierając pralkę Siemensa z dużym prawdopodobieństwem zapewnisz pracę Polakom, bo nie wiem czy wiesz, ale Bosch-Siemens ma w Polsce kilka fabryk, kilka biur i kilka spółek zależnych + wielu poddostawców. Część sprzętu AGD, w tym dużą część pralek, produkują właśnie u nas.
Najchętniej kupiłbym kamery polskiej firmy, ale skoro takich nie ma to chętnie
  • Odpowiedz
@Szala: hej, zostawiłem wybór chłopakowi, który będzie mi to spinał. Będzie albo Chińczyk albo rebrandowany przez Polaków Chińczyk, bo takie też są i miewają korzystne ceny. Na razie nie mam jeszcze tynków więc nic nie kupowałem, ale pewnie za 2-3 miesiące już będę musiał.
  • Odpowiedz