Wpis z mikrobloga

Siemanko, mam pewien problem. Otóż po zakupie i zainstalowaniu nowych kości RAM, 2x16GB, w niektórych gra laptop "zamiera" i jedynie co mogę zrobić to użyć przycisku zasilania by go wyłączyć i włączyć jeszcze raz. W Wiedźminie 3 crash po kilku mintach z komunikatem, że "Instrukcja odwoływała się do pamięci pod adresem... Pamięć nie może być read". W W40K: Darkited gra zacięła laptopa na amen. W innych grach akurat problemu nie było, ale jakbym dłużej pograł, to pewnie też by mi wywaliło.
Na poprzednich kościach (2x8GB) nie było żadnych problemów. Sterowniki najświeższe, wszelkie aktualizacje z Windows Update wgrane, sfc /scannow nie pokazał niczego złego, a jak testowałem pamięć programem Windowsowym to również mi nic nie pokazało. Jakieś porady i sugestie co mógłbym jeszcze zrobić, zanim pójdę i ewentualnie oddam RAM na gwarancję?

Sprzęt:
Grafika: RTX 4080 12GB VRAM GDDR6
Procesor: Intel Core i9-13900Hx (24 rdzeni / 32 wątki) 2,20GHz
RAM: 32GB RAM DDR5 5600MHz (2x16GB)
Dysk: NVMe 1TB

RAM, który kupiłem toGoodRam DDR5 16GB 5600 CL46 SODIMM
#komputery #sprzetkomputerowy #informatyka
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ProtossTassadar:
1. 13 generacja intela. Jak długo użytkowałeś i czy aktualizowałeś BIOS i mikrokody procka?
2. Wiesz jakie profile mają wgrane pamięci? Zobacz sobie na CPU-Z czy odczytasz XMP czy jak te profile się nazywają. Może BIOS na automatycznie dobiera złe parametry.
Przy laptopach OEM jak Dell, Lenovo czy HP możesz zapuścić diagnostykę. W Dellu jest wbudowana ePSA, do HP można przygotować patyka z diagnostyką do odpalenia w UEFI, Lenovo
  • Odpowiedz
@sirpingus:
1. Laptopa kupiłem w kwietniu i żadnych problemów osobiście nie napotkałem podczas grania. BIOS i mikrokodów procka nie aktualizowałem.
2. Patrzyłem teraz w CPU-Z, same "JEDEC", nie widzę żadnego XMP. Link do screenów niżej. Zapomniałem podać model laptopa. Jest to Laptop PREDATOR Helios PH16-71-97PT 16". Robiłem diagnostykę pamięci za pomocą Windows Memory Diagnostic i żadnych błędów, więc nie wiem nawet czy jest sens odpalać memtest86 dodatkowo.

Link do screenów:
  • Odpowiedz
więc nie wiem nawet czy jest sens odpalać memtest86 dodatkowo.

@ProtossTassadar: Jest sens. Diagnostyka Windowsa nie robi wszystkich testów w tym "fadingu" czyli trwałości ustawionych wartości w blokach po określonym czasie. Memtest86+ ma bardziej rozbudowane testy RAMu.

Do eliminacji głupich błędów nieoczywistych zależności polecam zainstalować:
.Net 3.5 z programy i funkcje, z aktualizacjami z
  • Odpowiedz
@ProtossTassadar: Przed i po aktualizacji możesz uzyskać inne rezultaty.
W desktopowych procesorach serii 13 wykazano degradację układu scalonego wywołanego za wysokimi napięciami rdzenia i opublikowano aktualizację BIOS i mikrokodów dla przycięcia wydajności (w tym napięcia) celem wydłużenia żywotności procesorów.
Tak mnie się skojarzyło.

Poza tym jak to laptop, to w wsadzie BIOS oprócz surowego BIOSu(EFI) masz jeszcze kupę innych programów układowych (np, Managment Engine Intela, firmware kontrolera USB-C/USB-PD, kontrolera thunderbolt
  • Odpowiedz
@sirpingus: Chyba problem rozwiązany. Jak testowałem pamięć RAM programem Memtest86, no to program się zawiesił na amen. Na 2 kości testy wszystkie przeszły bez problemu, więc muszę wymienić kość na inną, dzięki za porady :D
  • Odpowiedz