Wpis z mikrobloga

449 + 1 = 450

Tytuł: Metro 2033
Autor: Dmitry Glukhovsky
Gatunek: fantasy, science fiction
Ocena: 7/10
ISBN: 9788361428312
Tłumacz: Paweł Podmiotko
Wydawnictwo: Insignis
Liczba stron: 613
Książkę tą poleciła mi znajoma. Początkowo uznałem, że mocno się pomyliła, ale później że jednak trafiła. Spodobała się mi do tego stopnia, że przeczytam kolejne części.

Jest rok 2033, ileś tam lat po wojnie atomowej. W zbombardowanej Moskwie, życie toczy się tylko w kanałach metra. Poszczególne stacje stały się enklawami ludności, przemieszczanie się pomiędzy nimi wymagało pozwoleń i paszportów.
Na jednej z nich żył chłopak, sierota, o imieniu Artem. I pewnego dnia dostał do wykonania misję, samowolną, bez zgody dowództwa, od powodzenia której zależało przeżycie nie tylko jego stacji ale całej ludności w metrze. Może ją przyjąć, może odrzucić.
Książka przypominała mi bardzo "Władcę pierścieni" Tolkiena. Masa (naprawdę trudnych) wyborów, masa przeznaczenia, "z raz obranej ścieżki zawrócić się nie da".
Momentami gęsia skórka stawała czytając.
Pokazała, że czasami nie zauważamy najprostszych rozwiązań.

Ocena 7/10 - no właśnie. Bez spoilera trudno powiedzieć dlaczego.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
jagodowy_krol - 449 + 1 = 450

Tytuł: Metro 2033
Autor: Dmitry Glukhovsky
Gatunek: fa...

źródło: 352x500

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jagodowy_krol wsiąkłem w całe uniwersum na tyle, że każda nowa książka to dla mnie 2 max 3 wieczory. Gier nie tykam póki co, ale względnie wierną ekranizację czy serial bez wokemonów chętnie bym obejrzał…
  • Odpowiedz
bez wokemonów

@testuser: "czarni" mogą być problemem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mi zeszło miesiąc,z pierwszą ale początek był dla mnie trudny. Teraz myślę czy chcę drugą część, czy może coś jeszcze innego.
Zresztą, czytam sobie na luzie, po rozdziale czy ileś przed snem, na odreagowanie ;)

mi siadło, polecam

@GeDox: nie napisałem, że nie polecam, bo książka spoko.
  • Odpowiedz
@jagodowy_krol: polecam innych autorów z uniwersum. Trylogię Diakowa pochłonąłem chyba w 1 weekend (3 tomy), podobnie 3-częściową sagę Szabałowa. Szmidta (akcja m.in. we #wroclaw i kompleksie Riese) czytało się ciężko, ale to może dla tego, że leciałem jednocześnie ze Szczurami Wrocławia ( ͡° ͜ʖ ͡°). Niemniej trzeba lubić ten klimat, a niestety niektórzy autorzy do prawdy wychodzili z siebie, żeby mi go obrzydzić. Czas
  • Odpowiedz
@jagodowy_krol: Jedna z moich ulubionych książek, ale i kolejne części, zarówno książkowe (2034 i 2035) jak i komputerowe (Metro Last Light i Exodus) też są fajne.

No i Metro 2033 to chyba jedyna książka zaczynająca się od: "Jak widzisz czarnego, strzelaj bez rozkazu" ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz