Wpis z mikrobloga

Mirki, spece od sieci, pytanie (z góry mówię, że znalazłem rozwiązanie).

Mam u rodziców stary poczciwy router Linksys WRT54GL. W pewnym momencie rodzicom telefony (co ważne - iPhone) łączyć się z siecią. Długo szukałem przyczyn, zrobiłem m.in. update na najnowszy soft alternatywny (btw zaskoczyło mnie, że wciąż rozwijany).

Problem mnie o tyle zaciekawił, że sieć nie była wykrywana też na Windowsie. Wszystko działało natomiast po kablu RJ45, wifi w ustawieniach normalnie było włączone. Szukałem więc rozwiązania metodą prób i błędów.

Problem rozwiązał się, gdy zmieniłem typ szyfrowania. Już teraz nie pamiętam na jaki, ale chyba WPA2. I dodać chyba trzeba było odpowiednio długie hasło. Zadziałać, zadziałało.

Teraz pytanie - dlaczego? Czy ostatnio w aktualizacjach iPhone coś się zmieniło? Nie mają najnowszych, jeden to 7, a drugi 8. Ten trop jest możliwy, ale dlaczego Windows też nie wykrywał sieci?

Pytam, bo po prostu chcę poszerzyć wiedzę. Szukałem w necie, ale nigdzie nie mogłem znaleźć info o takim temacie.

Z góry dzięki.

#wifi #internet #siecibezprzewodowe #siecikomputerowe
chud - Mirki, spece od sieci, pytanie (z góry mówię, że znalazłem rozwiązanie).

Mam ...

źródło: wrt54gl

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chud: Ten router jest jeszcze standardu B/G - w standardzie G jest problem z szyfrowaniem WPA2-PSK (AES) - formalnie ten tym szyfrowania pojawił się dopiero w standardzie N więc możliwe że tutaj następuje jakiś konflikt. Generalnie IPhony są bardzo wybrene jeśli chodzi o routery i bardzo często nie działają poprawnie z wieloma sprzętami (np. wszystko co oparte jest na układach Realtek nie negocuje popranie transmisji z IPhone'ami nowej generacji).
  • Odpowiedz