Wpis z mikrobloga

Why not both ( ͡° ͜ʖ ͡°)

U mnie chodzą nawet trzy.
- Infrastruktura IT, Serwer DNS, NAS itd. na Linux
- Programy graficzne, tworzenie filmów, codzienne użytkowanie na Maczku od żony
- Granie i praca na PC z W11
  • Odpowiedz
@mr_hardy: Chciałem zacząć używać linuxa od tygodnia zainstaliowałem kilka różnych dystrybucji biglinux, mint, zorinos, opensuse... no ale nie da się. Brak aplikacji jak np. reolink pc, fusion360 i większość innych mniej popularnych skutecznie odpycha od linuxa. Na wine niestety działa nie wiele.
  • Odpowiedz
  • 0
@szyx22: Ja ostatnio wróciłem na linuxa. Niby wszystko fajnie. Działa mi to co trzeba, jest git itp. Lecz nadal czuję, że to nie jest to i troszkę tęsknię za Windowsem.
  • Odpowiedz
@mr_hardy: Ja wolę linuxa, ale dla programisty to lepszy system o ile się go ogarnia, plus nie bawię się w edycję zdjęć i gry raczej starsze prostsze ( bo od nowszych mam konsolę). A linux daje mi np btrfs i fajny menadżer pakietów.
  • Odpowiedz
@mr_hardy Windows TYLKO do gier. Po wyrzuceniu z systemu reklam, g---o widgetów, śledzenia, krótko mówiąc po kompletnym debloatingu i zatrzymaniu aktualizacji dopiero Win 11 się do czegoś nadaje.

Natomiast na tym samym głównym kompie jest Linux Mint do wszystkiego innego. Lekki, szybki i bezproblemowy system, który nie śledzi użytkownika i to user ma kontrolę nad systemem, nie odwrotnie. Warto, tym bardziej jak się zobaczy co wkrótce MS wdroży do Win 11
  • Odpowiedz