Wpis z mikrobloga

Protip dla was jeśli chcecie zacząć jakiś projek i potrzebujecie takich rzeczy jak logo, grafiki w tle na social media itd, a jednocześnie nie macie dużych pieniędzy i nie chcecie wydawać na kraftowych grafików dużych pieniędzy i czekać dniami i tygodniami aż wykonają swoją pracę, a później poprawiać drugie tyle jeśli w ogóle będziecie zadowoleni z efektu.

Jeśli podoba wam się jakiś konkretny styl rysowania, grafik itd to pobierzcie sobie grafikę która ten styl prezentuje. Następnie wklejcie ją sobie do ChatGPT i poproście aby dokładnie opisał wam ze szczegółami w jakim stylu i jakimi metodami jest ona wykonana. Jak już wam odpisze to napiszcie czego potrzebujecie, np logo, albo grafiki na tło do social mediów i w jakiej tematyce ma być ta grafika, a następnie powiedzcie żeby wygenerował wam prompta do stworzenia takiej grafiki ze stylem który przed chwilą sam opisał

Następnie jak dostaliście już prompta to wchodzicie w Ideogram i wklejacie tego prompta, a następnie ustawiacie sobie wielkość grafiki i inne ustawienia które potrzebujecie i klikacie "generuj"

Ja do testu zainspirowałem się style ze znanej serii bajek i postanowiłem stworzyć grafikę na tło do social mediów w tematyce przemysłu kosmicznego o nazwie "Kosmiczna Era". W moim przypadku cały proces trwał 5 minut a efekt macie w komentarzu

Użyte narzędzia :
ChatGPT - https://chatgpt.com/
Ideogram - https://ideogram.ai/

#ai #sztucznainteligencja #grafika #protip #komputery #informatyka #technologia #ciekawostki #grafikakomuterowa
kkecaj - Protip dla was jeśli chcecie zacząć jakiś projek i potrzebujecie takich rzec...

źródło: sddefault

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@kkecaj: Oto efekt 5 minut pracy. Jeśli coś mi się nie podoba to mogę sobie każdy element grafiki zaznaczyć i napisać co chciałbym zmienić (usunąć, zamienić na inny, zmienić tekst itd). Zaznaczam że oprócz obsługi Gimpa, Painta i Canva nigdy nie zajmowałem się grafiką komputerową, więc każdy amator po obejrzeniu 2 poradników to ogarnie bez problemu
kkecaj - @kkecaj: Oto efekt 5 minut pracy. Jeśli coś mi się nie podoba to mogę sobie ...

źródło: a-1980s-hand-drawn-educational-cartoon-style-socia-KCLoFNtkQk21Lj8COafSyg-7GZKyxEnTNmT-9FBiwC6vw

Pobierz
  • Odpowiedz
@kkecaj: No i otrzymujesz grafiki, które nie mają jakiegoś ładu składu ani sensu, może i jak się patrzy na nie mniej niż sekundę to będzie ok, ale jak się chwile popatrzy to widać, że są wykonywane przez AI i mają ogromną ilość błędów, do tego każdy ci to potem może ukraść i używać jak chce, bo nie masz żadnych praw do tych grafik ¯\(ツ)/¯ Jak się widzi social media pozalewane
  • Odpowiedz
  • 2
@fuurin: Ja się nie wysiliłem i nawet zaznaczyłem że robiłem to 5 minut i nawet zaznaczyłem że wszystko można później również za pomocą AI edytować, jeśli coś nie pasuje albo się nie zgrywa bo nie chciało mi się poświęcać więcej czasu aby powiedzieć o czymś na wykopie. Jedynie chciałem zaprezentować możliwości takich narzędzi i że ktoś kto nigdy nie zajmował się grafiką może wygenerować w 5 minut coś co większości
  • Odpowiedz
  • 0
@fuurin: No sorry, ale piszesz o tym jak łatwo odróżnić grafikę AI od tej tworzonej przez grafika a na profilu masz grafikę których widzę setki na stronach typu Midjourney czy Ideogram z tym że różnica jest taka że w przypadku Midjourneya czy Ideograma wygenerował bym to sobie w 5 minut i za darmo albo kosztem paru groszy, a grafik robiłby mi to kilka godzin jeśli nie dni, w tylko jednym
kkecaj - @fuurin: No sorry, ale piszesz o tym jak łatwo odróżnić grafikę AI od tej tw...

źródło: ad3ab1b956909fd6bcdc7c814638ad87f2313545e63ab70a530405a4781976e6

Pobierz
  • Odpowiedz
@kkecaj: Nie wiem co ty sobie tam widzisz, ale grafika na moim profilu pochodzi z serialu, przy którym pracują prawdziwi artyści, a AI sobie jedynie może to kopiować w swój krzywy upośledzony sposób XD Te twoje AI bez artystów i grafików byłoby niczym, bo wszystkie te midjourney bazują na tym co chamsko ukradły od tych osób więc nie ma czym się chwalić, jeśli wykorzystuje się takie AI komercyjnie to jest
  • Odpowiedz
  • 0
@fuurin: Też mogę być takim "artystą" ;). Przepraszam, ale sobie skopiowałem, ale tym razem nie chciało mi się poświęcić nawet 5 minut więc jest trochę krzywe i upośledzone ( ͡° ͜ʖ ͡°) Poświęcę trochę więcej czasu na naukę i obejrzę więcej niż 1 poradnik to na pewno uda mi się dorównać tym wielkim artystom

A co do wykorzystywania to oczywiście że wykorzystują tak samo jak artyści
kkecaj - @fuurin: Też mogę być takim "artystą" ;). Przepraszam, ale sobie skopiowałem...

źródło: a-stylized-futuristic-cityscape-at-night-with-a-la-C50dLp7iTEycqM6xTvV_WQ-raGw-aknRr-OPNSBO_jOjQ

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 2
@fuurin: Chwalę. Po prostu bawi mnie trochę ten kwik zarówno "radiowców", "dziennikarzy" i tych wielkich "artystów" którzy już nie będą mieli monopolu na rynku bo po prostu nie są w żaden sposób wyjątkowi, a przynajmniej 95% z nich, a przy okazji są totalnie nieproduktywni w porównaniu z AI. Zostanie ten 5% najlepszych którzy będą szkolili AI i będą dostawali od twórców narzędzi do generowania grafiki za to jakiś %.

A
kkecaj - @fuurin: Chwalę. Po prostu bawi mnie trochę ten kwik zarówno "radiowców", "d...

źródło: javajane_A_close-up_1910s_oil_painting_of_brown_bunny_looking_a_0818e0c0-393e-48da-ab4b-edcf11ca3a4e

Pobierz
  • Odpowiedz
@kkecaj: Pokazujesz tylko i wyłącznie to jak ty i masa innych ludzi jesteście w stanie masturbować się do każdego syfu, aby tylko dało się przycebulić i nie daj boże jeszcze dać komukolwiek zarobić na swojej pracy. Przez takie coś np wszystkie media będą co raz większym syfem, bo kogo by obchodziła jakaś prawda czy sens wypowiedzi skoro można ludziom wcisnąć dosłownie wszystko. Już teraz masz milion stron, na których są
  • Odpowiedz
  • 2
No ameryki nie odkryłaś tym że każde narzędzie można wykorzystać zarówno do złych jak i dobrych rzeczy, ale od tego jest policja żeby ścigać przestępców a nie zakazywać przydatnych narzędzi. Wybacz mi ale nie mam bogatych rodziców i mieszkam na prowincji, więc nie mam pieniędzy żeby zapłacić grafikowi 15000zł na stworzenie ponad 30 grafik do samego startu projektu który nie wiadomo czy wypali i będzie zainteresowanie na taką tematykę. Dzięki AI mogę
  • Odpowiedz
@kkecaj: Typowe gówniane tłumaczenie się, brak pieniędzy nie jest usprawiedliwieniem na kradzież w sklepie ani żadną inną. Jak już wyżej napisałam - jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy to masz miliony różnego rodzaju rzeczy udostępnionych za darmo lub za jakieś śmieszne grosze, nawet na licencji komercyjnej. Do tego jest ogromna ilość ludzi, którzy są też początkujący i nawet za darmo w ramach nauki wykonują różne rzeczy.
AI jest super pomocą w
  • Odpowiedz
  • 3
@fuurin: Na samym końcu jest klient który nie jest żadnym "artystą" i po prostu ocenia to co widzi i chce mieć ładny obraz a nie przypatruje się każdemu elementowi i szczegółowi. Ja się na grafice nie znam i gdyby ktoś mi chciał sprzedać obraz takiego królika za 50zł a z drugiej strony miałbym tą twoją grafikę w tle stworzoną przez prawdziwego "artystę" który wyceniłby się na 500zł to bym pomyślał
kkecaj - @fuurin: Na samym końcu jest klient który nie jest żadnym "artystą" i po pro...

źródło: 03.11.2024_14.56.56_REC

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
@heheszkitroche: Z miesiąca na miesiąc będzie tylko większy. Jak już teraz jedyne do czego można się przyczepić to uszy królika które dla 99.9% ludzi nie wzbudzałyby żadnych zastrzeżeń ;) Mnie to trochę bawi bo w sumie zastanawiałem się czy nie dorobić sobie po godzinach tworząc dla ludzi różnego rodzaju grafiki, będąc przy tym 100 razy bardziej produktywnym, tańszym i elastycznym niż wielcy artyści xD Wszystkich wykosić się z rynku nie
kkecaj - @heheszkitroche: Z miesiąca na miesiąc będzie tylko większy. Jak już teraz j...

źródło: wszystkich-kibicow-nie-zabijemy_2016-05-17_08-47-05

Pobierz
  • Odpowiedz
grafika na moim profilu pochodzi z serialu, przy którym pracują prawdziwi artyści, a AI sobie jedynie może to kopiować w swój krzywy upośledzony sposób XD

Pokazujesz tylko i wyłącznie to jak ty i masa innych ludzi jesteście w stanie masturbować się do każdego syfu, aby tylko dało się przycebulić i nie daj boże jeszcze dać komukolwiek zarobić na swojej pracy. P

@fuurin: przyznam że mam pewien ubaw jak czytam co
  • Odpowiedz