Wpis z mikrobloga

@keep_it_real: i jest gdzieś jakieś podsumowanie? bo w pierwszym zdaniu "Urodzony 19 lutego 1473 w Thorn w Królestwie Polskim ; † 24 maja 1543 we Frauenburgu w Królestwie Polskim" czyli tak jakby Polak
  • Odpowiedz
@xiv7: no niby tak, ale zaraz potem masz zdanie: eigentlich Niklas Koppernigk, latinisiert Nicolaus Cop[p]ernicus, posthum polonisiert zu „Mikołaj Kopernik“ - pośmiertnie spolonizowany jako Mikołaj Kopernik :D
  • Odpowiedz
@xiv7: i dalej czytamy: Kopernikus war der Sohn des Niklas Koppernigk, eines wohlhabenden Kupferhändlers und Schöffen in Thorn, und dessen Frau Barbara Watzenrode. Die Familie Koppernigk gehörte zur deutschsprachigen Bürgerschaft der Hansestadt Thorn im Kulmerland, der ältesten Stadt Preußens - Kopernik był synem Niklasa Koppernigka, bogatego handlarza miedzią i radnego w Thorn, oraz jego żony Barbary Watzenrode. Rodzina Koppernigków należała do niemieckojęzycznych obywateli hanzeatyckiego miasta Thorn w Kulmerland, najstarszego miasta
  • Odpowiedz
@xiv7: oczywiście nie muszę dopisywać, że koncept prus jako takich wtedy k---a nie istniał :D ale dla niemieckich redaktorów wikipedii nie ma to żadnego znaczenia :D przepraszam, że się tak nad tym rozpisałem, ale ilekroć k---a nie rozmawiałem z jakimkolwiek niemcem to dla nich był wybitny szok, że ktoś może twierdzić, że kopernik miał cokolwiek wspólnego z polską :D
  • Odpowiedz
@keep_it_real: nie no ok, rozumiem że puszczają oko że był jednak niemcem, chociaż w sumie nigdzie nie jest dobitnie że jest niemcem, może jakiś arytkuł niemiecki z mainstreamowych stron na ten temat byłby lepszy
  • Odpowiedz
@xiv7: w internecie się do nich p----------ą za mocno o to, ale już w książkach stoi "niemiecki astronom"; widziałem atlasy geograficzne z lat 70, gdzie pomorze zachodnie i śląsk są zakreskowane i w legendzie "pod tymczasową administracją polską" - niemieckim c----m ufać nie można
  • Odpowiedz
@keep_it_real: bo też właśnie słyszałem że traktują jako niemca tylko zastanawiam się czy tak powszechnie czy w pewnych kręgach, czyli jak jest w podręcznikach niemieckich do szkół jestem ciekawy
  • Odpowiedz
@keep_it_real: ej a jak tak umiesz szukać to z ciekawości jak jest napisane w angielskich lub amerykańskich podręcznikach? ciekawe jak oficjalnie świat na to patrzy, tak samo jak z Curie Skłodowską i Francuzami, bo polskość Chopina raczej się pogodzili wszyscy
  • Odpowiedz
@keep_it_real: "Na mocy postanowień pokoju toruńskiego z 1466 roku zakon krzyżacki oddał Polsce Pomorze Gdańskie, ziemię chełmińską i michałowską, a także Warmię i stolicę Malbork, które nazwano Prusami Królewskimi, a pozostałe pod władzą krzyżacką ziemie określano odtąd jako Prusy Zakonne. Tereny te na ziemi pruskiej były lennem króla Polski. Nową stolicą państwa został Królewiec. Władzę zwierzchnią Korony Królestwa Polskiego nad tym terytorium potwierdzała seria hołdów pruskich składanych królom Polski." no
  • Odpowiedz