Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#nieruchomosci #kiciochpyta
Co byście zrobili, biorąc pod uwagę obecny rynek nieruchomości i ryzyko (nadzieję), że zaraz to jebnie?
- mam mieszkanie, podobne chodzą teraz po ok. 600k, kredytu zostało 170k, ratę spłaca wynajem
- mieszkam w domu, zostało 450k kredytu, jest na obrzeżach miasta, choć w dzielnicy z bardzo drogimi działkami (900 zł/m2), ale dzieciaki zaczęły szkołę spoza rejonu i dojazdy są trochę wkurzające.

Myślę żeby sprzedać mieszkanie, za kasę spłacić kredyt na dom, bo 7.6% nie da mi żadna lokata. Poczekać aż rynek jebnie, ceny spadną i wtedy ewentualnie kupić drugie mieszkanie w lepszej lokalizacji do pomieszkania bliżej szkoły lub dla dzieci na przyszłość. Istnieje ryzyko, że wejdzie kredyt 0%, ale mam trójkę dzieci, więc w takim wypadku i tak będę na uprzywilejowanej pozycji. A przy obecnej demografii raczej nie ma siły, żeby ceny rosły w nieskończoność.

Sprzedać mieszkanie czy trzymać? Tak, wiem że pytam wykopków z gimnazjum, zrobię na odwrót ( ͡° ͜ʖ ͡°)

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim serio dla kaszojadow zrezygnowalbys z mieszkania w domu na rzecz szkoły? Dobrze ze nie jestem rodzicem xd nigdy nie zamieniłbym w pełni dorosłym życiu domu na mieszkanie :D
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Jeżeli sprzedasz mieszkanie to stracisz dochód z lokatorów
Zakładając że masz roczny dochód 30k z lokatorów to przez 7 lat spłacisz mieszkanie w bloku zerowym nakładem z pracy.
Proponuję inny wariant:
Za 7 lat masz splacone mieszkanie w bloku. Wynajmujesz dalej i masz wtedy odatkowy dochód 2000zl/mc na czysto.
Za 2000 zł możesz wynająć od ludzi mieszkanie blisko szkoły jako punkt przerzutowy dla dzieci. Ewentualnie za kilka lat mozesz
  • Odpowiedz
@zaq22: nie do końca, bo wyliczyłeś spłacanie samego kapitału, podczas gdy w rzeczywistości czynsz najmu pokrywa pewnie w większości odsetki i jego spłacanie w ten sposób potrwa jeszcze z 15 lat. Akurat żeby dzieci skończyły podstawówkę i żeby mieszkanie w pobliżu szkoły przestało być potrzebne :P
  • Odpowiedz