Wpis z mikrobloga

Hej, mirki-cukierniki. Powiedzci mi prosze, z jakiego materiału najepiej szukać blaszek.tortownic/keksowek do pieczenia ciast (i nie tylko)? Weglowa? Aluminium (choc tu mi sie cos gryznie z tym, ze w np. w garnkach aluminiowych sie nie gotuje)? Czy wbić w to i kupic jakie bądz byle nie takie za 10 zł za sztuke?
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ogółem to zależy od konkretnie co się piecze.

Do ciast najlepsze będą raczej aluminiowe.
Zwykle, jasne bez żadnego malowania czy powłoki nieprzywierającej. Bardzo dobrze przewodzą ciepło i równo pieką.

Gołe alu jest bezpieczne, używane przez profesjonalnych kucharzy, wytrzymałe i nie zużywa się tak jak naczynia z powłoką.
  • Odpowiedz
  • 0
@BamboszeK a co masz na myśli pisząc „gołe alu bezpieczne używane przez profesjonalnych kucharzy”? Bardzo mam na myśli wchodzę w reakcje z kwaśnymi rzeczami, tak jak ma to w garnkach a w ciastach też takie mogę się zdarzyć. Z drugiej strony, czy na domowy uzytek blachy ze stali węglowej z jakąś powłoką też myślę dadzą radę i będą raczej lepszy wyborem niż takie najtańsze z blachy ocynkowanej ?
  • Odpowiedz