Wpis z mikrobloga

Takie dziwne pytanie. Czy można jakoś oszacować możliwość skonstruowania ogrzewania postojowego na bazie akumulatora elektrycznego jedynie w celu odszronienia samochodu? Coś na zasadzie sterowania termostatem aby utrzymać w samochodzie temperaturę w zakresie od 0 do 2stC w zadanych godzinach oraz dla napięcia tego dedykowanego akumulatora powyżej pewnej wartości aby go nie ubić. Takie sterowanie to nie problem, pytanie czy są akceptowalne cenowo akumulatory, których pojemność wystarczyłaby do takiego celu? Do tego ładowanie z gniazdka zapalniczki w czasie pracy silnika.

#motoryzacja #elektronika #elektryka #diy #majsterkowanie #samochody
#pytanie
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cotozazycie: może ludzie co tam jeżdżą na kempingi, kaperami maja ogarnięty temat jak najprościej ładować drugi akumulator 12V w czasie jazdy autem,
tak aby to było niezależne do fabrycznej instalacji, tzn. nie wpływało negatywnie na ładowanie "głównego" akumulatora,

no bo trochę bez sezonu dokładać przetwornicę 230V po to aby do niej podłączyć prostownik z Lidla który będzie doładowywał ten drugi akumulator,
  • Odpowiedz
  • 0
@SpalaczBenzyny: Wydaje mi się, że jeśli nie zostanie przekroczony prąd zapalniczki to nie powinno to wpływać na ładowanie akumulatora? No sam nie wiem. Nie zawsze mróz jest codziennie więc ten akumulator do odszraniania mógłby się ładować przez np kilka dni. Zawsze można postać chwilę na postoju i doładować, no nie wiem, ciężko mi to energetycznie oszacować dlatego pytam.

Nie chodzi mi o grzanie wnętrza do komfortowej temperatury jak to robi
  • Odpowiedz
@cotozazycie: Poszukaj regulatora ładowania do paneli słonecznych, Jako panel -podłącz zasilanie z gniazda, jako akumulator - akumulator żelowy, jako wyjście termostat z grzałką. Na regulatorze zazwyczaj jest ustawiane minimalne napięcie akumulatora po którym przekroczeniu wyłącza się wyjscie
  • Odpowiedz
@cotozazycie: policz ile energii potrzebujesz i dobierz akumulator, w czym problem. Temat jest do zrobienia, ale nikomu się nie chce, warunki są zmienne. Ludzie wolą wpieprzyć chińskie przewymiarowane dewasto i spokój.
  • Odpowiedz
  • 0
@Slazer: to juz lepiej polac szybe koncentratem plynu do spryskiwaczy i zdjecie reszty wycieraczkami. Wydaje mi sie, ze przy wiekszych mrozach to co rozmroze ta elektryczna skrobaczka zaraz ponownie zamarznie.
  • Odpowiedz
@cotozazycie wytwarzanie ciepła żre ogromne ilości energii. Akumulatory tego nie uciągną.

Zauważ, że nie istnieją nawet suszarki turystyczne wiejące na ciepło, jedynie zimne. Za dużo prądu nawet jak na te 15 min działania
  • Odpowiedz