Aktywne Wpisy
Też was na jesień łapie deprecha?
Listopad, ciemno buro i c-----o, za oknem mgła i zapach zgniłych liści
A w takim Los Angeles mają 25 stopni i heja banana
Zawsze
Listopad, ciemno buro i c-----o, za oknem mgła i zapach zgniłych liści
A w takim Los Angeles mają 25 stopni i heja banana
Zawsze
kasiaret +95
#slubodpierwszegowejrzenia mam wrażenie, że kobiety są dużo bardziej ogarnięte i stabilne życiowo niz dobrani partnerzy. Dziewczyny są wykształcone, mają prace, mieszkania i są samodzielne.
Największym kontrastem jest dla mnie biznesmen, który wydaje się osoba zakompleksiona, która bardzo chce się wyrwać ze swojego środowiska, dawnego życia. Być może ma kompleks związku z majętnością. W dzisiejszym odcinku rzuciło mi się w oczy jak bardzo podobało mu się u rodziców Karoliny. Jakby kalkulował
Największym kontrastem jest dla mnie biznesmen, który wydaje się osoba zakompleksiona, która bardzo chce się wyrwać ze swojego środowiska, dawnego życia. Być może ma kompleks związku z majętnością. W dzisiejszym odcinku rzuciło mi się w oczy jak bardzo podobało mu się u rodziców Karoliny. Jakby kalkulował

Tytuł: Przełęcz. Poza przełęczą.
Autor: Kir Bułyczow
Gatunek: science fiction
Ocena: ★★★★★★★★★★
Co jakiś czas sięgam po książki z gatunku science fiction, ale w różnych rankingach nigdy nie natknąłem się na tą. A szkoda, bo jest świetna.
Fabuła rozpoczyna się 16 lat po rozbiciu się statku kosmicznego z ludźmi na obcej planecie. W wiosce w lesie żyją dwa pokolenia ludzi - dzieci, które urodziły się już na tej planecie i dorośli, dawni kosmonauci, którzy przeżyli katastrofę. Starają się oni zachować pamięć o Ziemi i przekazać wiedzę i człowieczeństwo następnym pokoleniom.
Przyszłość osady zależy przede wszystkim od tego, czy którejś wyprawie osadników uda się w końcu dotrzeć z powrotem do rozbitego wysoko w górach statku i naprawić łączność w celu powiadomienia Ziemi o swoim istnieniu. A z każdym rokiem czasu jest coraz mniej. Dorośli powoli umierają, a dla nowych pokoleń statek i Ziemia stają się bardziej legendą.
#bookmeter
1. Przełęcz. Poza przełęczą. (albo) Dzikusy.
2. Przełęcz. Osada.
I tyle, czy coś jeszcze z tej serii?