Wpis z mikrobloga

Przypominam, że program mieszkaniowy Konfederacji zakłada m.in. to, co wkleiłem na zdjęciu. Co jest kompletnym idiotyzmem, bo:

1. NIE MA obowiązku montowania wentylacji mechanicznej - z odzyskiem ciepła, bądź bez.
2. Taka wentylacja to najczęściej rarytas - znakomita większość deweloperki jest jak z lat 90. - kaloryfery i nawiewniki w oknach, a ludzie i tak płacą 20k z metra. Po co się starać?
3. Konfederacja kompletnie pomija wartość dodaną takiej wentylacji (możliwość zamknięcia okien w lecie, odzysk ciepła) przekładającą się na większą wartość mieszkania i niższy czynsz. Wprawdzie rekuperacja to nie jest gigantyczna oszczędność roczna (mam w domu jednorodzinnym), ale w 30-35 lat użytkowania bez większego problemu zwróci nam poniesiony koszt, w szczególności jeśli koszty ogrzewania będą rosnąć w obecnym tempie.

I teraz przychodzi kultysta Konfederacji i wmawia mi, że nie czytałem programu Konfederacji. Niestety - czytałem. Dość dokładnie. Pełno tam takich kwiatków. Co najgorsze - ja czytałem o tym 3 lata temu. Jaki interes ma Konfederacja, by kłamać w swoim programie? Serio przez 3 lata nikt im nie powiedział, że NIE MA obowiązku montażu wentylacji mechanicznej, ani w domu, ani tym bardziej w bloku?

Dalej - samo wyliczenie kosztów. Czemu akurat 35 000? Rekuperator (bardzo dobry zresztą), którego używam - Mitsubishi Lossnay - kosztował mnie koło 6k PLN. Całość instalacji z robocizną, rurami SPIRO i dokładnie policzonym bilansem przez pana fachowca - mniej niż 20k. To dla domu o powierzchni 2x 100m^2 (użytkowo coś koło 155-165, nie liczyłem po zabudowaniu poddasza). Czy to 35 000 tyczy się domu, czy mieszkania? Jeśli mieszkania, to czy to 35 000 dotyczy każdego mieszkania? Czy to oznacza, że wentylacja mechaniczna dla bloku w którym jest np. 40 mieszkań kosztowała 40*35000 = 1,400,000, słownie MILION CZTERYSTA TYSIĘCY pln? To ja Wam od razu mówię, że na pewno tyle nie kosztowała. Skąd więc taka kwota przyjęta? czemu nie został przyjęty przedział, to chyba oczywiste, że im więcej będzie mieszkań, tym mniejszy będzie koszt i że w budynku na 200-300 mieszkań będzie taniej per mieszkanie, niż w takim na 20-30?

Kolejny punkt "swoboda inwestora". Po pierwsze - już istnieje taka swoboda - jest ona jedynie regulowana na poziomie WZ lub MPZP, a nie odgórnie przez WT2021. Ale ok, mniejsza. Załóżmy, że rozpatrujemy przypadek bloku, w którym nie ma możliwości montażu... eee... pieca węglowego? xD przepraszam, ale czy ci ludzie z Konfy robią sobie żarty? znakomita większość bloków jest przyłączona do sieci ciepłowniczej. Co się zmieni po wejściu ich propozycji? Nic się nie zmieni, bo bloki nadal najtaniej i najsensowniej jest przyłączyć do takiej sieci.

OK, OK. W nagłówku jest "domów i mieszkań", zatem jak najbardziej można mówić o możliwości wyboru podczas budowy domu. Tylko, przepraszam bardzo, ale znów: ekogroszek i pellet są zazwyczaj dopuszczane. Gminy mogą zakazać np. węgla... ale czy ktoś na serio idzie w węgiel w nowym domu? tzn. tak, mogę sobie wyobrazić taki pomysł, niemniej - to jest znów coś kosztem czegoś, czyli obsługa ręczna pieca (sypanie węgla, rąbanie drewna, czyszczenie, etc.) względem bezobsługowej - a także wzrost wartości domu, bo sorry, ale dom z pompą ciepła będzie wart na rynku więcej, niż identyczny dom na bliźniaczej działce z piecem na węgiel. Koszty eksploatacji - temat rzeka, bo one zależą od sytuacji politycznej na świecie, raz jedno źródło wygrywa, inny raz drugie - ale ogólnie to np. z perspektywy 2022 (a wtedy konfederacja miała identyczny program) najbardziej opłacalna była właśnie pompa ciepła w taryfie G12W, a inwestorzy chętnie ją wybierali, bo to się po prostu OPŁACAŁO. Więc na czym ma polegać zadeklarowana tutaj oszczędność? nawet, jeśli przyjmiemy moment zakupu, to przecież to się zwróci dosłownie w kilka lat...

Dwa punkty, a napisałem ścianę tekstu. Sorry. Niemniej - jeśli ktoś wierzy, że konfederacja ma skuteczny program - np. @Jah00 - to w jaki sposób wytłumaczyć niby powyższe bzdury? Już te dwa punkty wskazują na to, że te wyliczenia są delikatnie mówiąc z d--y, założenia - populistyczne, a na dodatek w przekaz wplątano kłamstwo/błąd, którego nie usunięto przez lata.

#nieruchomosci #konfederacja #polityka
YuriYslin - Przypominam, że program mieszkaniowy Konfederacji zakłada m.in. to, co wk...

źródło: obraz

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Yuri_Yslin: Śmiałem się z ciebie jak to czytałem. Serio? To jest dla ciebie najważniejsze, że jest oszacowany koszt na ileś tam tysięcy? Typowy przykład gwoździa w mózgu. W twoim. Jakieś uprzedzenia i urojenia. Istotą tego jest to, że o tym wszystkim ma po prostu decydować właściciel/inwestor. Jeżeli będzie się coś opłacać robić i będzie to korzystne to ludzie sami to będą montować, a jak nie to nie. Nie trzeba ich
  • Odpowiedz
Istotą tego jest to, że o tym wszystkim ma po prostu decydować właściciel/inwestor

@Jah00: Tak jak OP wyłożył inwestor już teraz o tym decyduje. Nie ma obowiązku stosowania rekuperacji.

Piszesz jeszcze, że nie ma takiego obowiązku, ale skoro było o tym w programie to znaczy, że takie przepisy są planowane, albo już mają wejść w życie.

Skoro twierdzisz, że są takie planowane przepisy albo mają wejść w życie to je
  • Odpowiedz
Skoro twierdzisz, że są takie planowane przepisy albo mają wejść w życie to je nam pokaż.

@Sabr: Napisz do Anny Bryłki to ci pokaże, albo sobie przeczytaj dyrektywę budynkową UE. Skoro o tym alarmowali to znaczy, że takie przepisy będą. Przecież sobie tego nie wymyślili. Jeżeli cię to interesuje to sobie znajdziesz. Ja nie mam zamiaru tracić czasu na idiotów.
  • Odpowiedz
Przecież sobie tego nie wymyślil

@Jah00: A skąd wiesz, że nie? Zajączkowska potrafiła wymyślić niemieckie CPK. I tak jak napisałem, zasadą europejską jest pokazanie dowodów na to co się twierdzi. To nas odróżnia od barbarzyńców. Kim jesteś, skoro nie potrafisz udowodnić tego o czym piszesz?
  • Odpowiedz
@Sabr: Wy jesteście trollami, a nie barbarzyńcami. To OP coś sobie uroił, więc niech on udowadnia. 90% naszej wiedzy musimy tak czy siak opierać na zaufaniu, bo nie da się wszystkiego sprawdzać i udowadniać. Jest to fizycznie niemożliwe. Szkoda tylko, że tak Tuska nie sprawdzacie jak Konfederację.
  • Odpowiedz
  • 4
@Jah00: nie ma przymusu używania wentylacji mechanicznej. co konkretnie chce "znosić" konfederacja skoro nie ma obowiązku, od którego chcą nas uwolnić?

jak ostatnio rozmawialiśmy to naprawdę myślałem, że coś sobą prezentujesz, ale widzę, że przerasta Cię przyznanie, że konfederacja może kłamać bądź wprowadzać w błąd. spoko. nie tracę więcej czasu na Ciebie, bo jesteś agresywnym kultystą, a nie kimś, z kim można podyskutować.

typowy kultysta, złapany na kłamstwie, będzie atakował
  • Odpowiedz
To OP coś sobie uroił, więc niech on udowadnia.

@Jah00: OP nie twierdzi, OP zaprzecza istnieniu takiego obowiązku. Ty twierdzisz że obowiązek będzie, więc to ty musisz udowodnić. Zgodnie z starą rzymską zasadą ei incumbit probatio, qui dicit, non ei, qui negat

W Europie wiemy, że nie da się udowodnić niestnienia. Dlatego udowadnia się winę a nie niewinność. Prokurator twierdzi, że ktoś jest przestępcą i musi to udowodnić. inteligentny człowiek
  • Odpowiedz