Wpis z mikrobloga

@lyman11: Zaplanowanie zmiękczacza i filtrów żeby przygotowac od razuy instalacje i nie musieć nic później przerabiać.
Jeśli nie masz jeszce wybranych to zastanów sie nad wymiarami szafek, umywalek, wanny czy prysznica żeby zawory były już w docelowym miejscu (na środkach) i nie musieć ich później przerabiać i przesuwać.

Koniecznie zrób zdjecia rozłożonej podłogówki przed zalaniem żebyś później nie zastanawiał się gdzie możesz wiercić a gdzie nie.
  • Odpowiedz
@lyman11: Filter przepływowy na wejściu wody do domu, koniecznie przed zmiękczaczem. Niektórzy montują zestawy 3 filtrów ale imo wystarczy tylko 1 na wkład piankowy/sznurkowy byleby wyłapywał cząstki stałe.
Ewentualny filtr węglowy do dokładniejszej sterylizacji ja bym montował już w kuchni gdzie będzie nabierana woda do picia. Nie ma sensu tak dokładnie oczyszczać wody która pójdzie później do kibli czy do pralki.
  • Odpowiedz
@lyman11: Zrób sobie filtr/filtry wstępny/e do domu, jak masz ogród to osobny zawór na niego + dobrze mieć zrobiony zawór do którego przy ogrodowym podepniesz sprężarkę aby na zimę spuścić wodę. Jak planujesz zmiękczacz to zrób instalacje tak aby go można było "ominąć" i puszczacz wodę bez zmiękczania (np. zmiękczacz ci padnie), przy ogrodowym również warto sobie licznik założyć dodatkowy. No i zaznacz sobie jakoś gdzie będziesz miał rury abyś
  • Odpowiedz
@lyman11: rozważ pompę obiegową dla ciepłej wody - instalacja w pętli, materiału x2, ale jak odkręcasz prysznic, masz od razu ciepłą wodę, bez czekania, aż zleci to, co się wystudziło między słuchawką a baniakiem. Baterie termostatyczne to fajny feature, ale przy nich obowiązkowo zmiękczacz, bo zajedziesz się przy czyszczeniu wnętrzności z kamienia

co do zmiękczacza: wyznacz miejsce, zamontuj od razu zawór z bypassem, po wykończeniu kup zmiękczacz. Filtr sznurkowy przed bypassem,
  • Odpowiedz
@lyman11: nie wiem jak teraz to wygląda, ale jak masz ogród żeby spuszczanie na zimę wody z zewnętrznych rur było wygodne.

Odpływ w garażu jest też fajny

Nie wiem czy to standard teraz ale jeśli masz grzejniki to zawory termostatyczne, do prysznica też jeśli masz boiler

Nie pozwalaj budowlańcom samodzielnie kupować sprzętu, wszystkiego przeczytaj instrukcje przed zakupem, zobacz czy nie ma lepszych rozwiązań, bądź specjalnistą w tym temacie i zobacz
  • Odpowiedz
  • 0
@Zabi96 A i jeszcze mi się przypomniało zrób sobie kratkę z odpływem w kotłowni, jak pęknie ci filtr lub zawór przy uszczelniaczu to żeby cała woda nie poszła na mieszkanie
  • Odpowiedz