Aktywne Wpisy
wonsisko +124
top 1 wkurzających atencjuszek na mirko uważających, że jak ktoś na ciebie spojrzy na ulicy, to już molestowanie
groman43 +26
Nadejsza wiekopomna chwila, jak to powiedział klasyk. Walduś, mam pomysła, jak to powiedział inny klasyk.
A tak na poważnie - wreszcie odwiedziła mnie refleksja i zostawiła mi myśl w prezencie. A konkretnie, pomysł na własny start-up. Jak dobrze pójdzie, to za 5 lat będę sławny xDDD
#programowanie #programista15k #programista25k #pracait
A tak na poważnie - wreszcie odwiedziła mnie refleksja i zostawiła mi myśl w prezencie. A konkretnie, pomysł na własny start-up. Jak dobrze pójdzie, to za 5 lat będę sławny xDDD
#programowanie #programista15k #programista25k #pracait
Dzietność w wielu powiatach spada w bardzo szybkim tempie. Współczynnik dzietności między 2021 a 2023 rokiem spadł nawet o 0,4 w powiecie bieruńsko-lędzińskim z ~1,52 do ~1,12. W wielu powiatach ten spadek doprowadził do przebicia tej krytycznej bariery 1,0 jak np. w powiecie lubańskim gdzie dzietność spadła z 1,24 do 0,88 w dwa lata. Powiatów z dzietnością poniżej 1,0 jest już kilkadziesiąt w całej Polsce. W tym roku wszystko wskazuje na to, że takich powiatów będzie już bliżej połowy. W połączeniu z wysokim odsetkiem wyjazdów za granicę czy do dużych miast to za 20 lat tam zostaną sami starcy i urzędnicy.
@marcez: źle. Niektóre powiaty nie będą miały pieniędzy na infrastrukturę. Co więcej migranci będą raczej ściągać do dużych miast.
@Klimbert: Już nie mają - wiele gmin żyje z janosikowego, a jedyne inwestycje pojawiają się z programów celowanych w stylu https://www.gov.pl/web/premier/VI-edycja-RPIS-dla-bylych-PGR Tam dopłata wynosiła aż 98%, bo te gminy są tak zapóźnione.
@polska_powiatowa: Bloki w byłych PGR już są po 1-2k PLN/m^2 i nie ma
a jak będą żyły następne pokolenia skoro mieszkania w dużych miastach są poza ich zasięgiem finansowym a im zostaną do utrzymania domy po dziadkach i rodzicach wymagające dużego wkładu w remont?
@marcez: żeby każdy wychował po te 2 dzieci, to byłoby dosłownie zajebiście i żadnego problemu by nie było. Obecnie ta liczba wynosi średnio 1.1, a trend jest nadal malejący.
@PfefferWerfer: mieszkam na prowincji, 100 km od wojewódzkiego. Najlepiej to nie jest, ale exodusem bym tego nie nazwał. Chociaż zależy też trochę od miejsca. Wioski te 20-30 km od miasta, te na lekki odludziu są faktycznie smutnym widokiem. Ale te blisko strefy przemysłowej, albo w okolicy samego mojego miasta wygląda to nieźle,
Dzietność na poziomie 1,45(2022)
@polska_powiatowa DW, jak to wygląda w moich rodzinnych stronach
@zmarnowany_czas: No to popatrz gdzie są ciemnoniebieskie pola i przyjmij, że nie dość że startowały z niskiego poziomu gęstości to jeszcze tracą procentowo szybciej niż reszta. Tam zaraz będą dzikie pola jak na kresach wschodnich xD
Polska północna: w warmińsko-mazurskim masz dziś gęstość zaludnienia 57 osób/km^2, podlaskie 57, lubuskie 70 osób, zachodniopomorskie 72. Jedynie pomorskie się broni z 129 osób/km^2.
Na południu: dolnośląskie 145 osób/km^2, małopolskie 226,
Jakoś