Wpis z mikrobloga

co zrobić po wyciągnięciu kleszcze? podobno tylko 70% zarazonych borelioza ma rumien, kiedy i gdzie zrobic badania? niestety wyrzucilem kleszcza wiec go nie zbadam.

nie wiem tez ile dokladnie go mialem, czy od razu po wycieczce do lasu sie przyczepil (to ponad 2 doby) czy spadl z ubrania

#kleszcze #las #wycieczka #medycyna #badaniekrwi
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PanLodowegoOgrodu: chyba nic więcej poza odkażeniem na ten moment nie możesz zrobić (octanisept czy co tam masz pod ręką). Dla spokojności za jakiś czas możesz zrobić test. Jak nie był bardzo opity to krótko siedział.
  • Odpowiedz
70% zarazonych borelioza ma rumien, kiedy i gdzie zrobic badania? niestety wyrzucilem kleszcza wiec go nie zbada

@PanLodowegoOgrodu: 1/3 zarażeń boreliozą nie objawia się rumieniem, dlatego jak "wszystko jest ok", to po 2 miesiącach - testy ELISA/western blot.
  • Odpowiedz
@PanLodowegoOgrodu:

Przeciwciała dla krętków Borrelia, to wynik odpowiedzi immunologicznej na zakażenie tymi drobnoustrojami. Najwcześniej pojawiają się przeciwciała w klasie IgM. Zwykle jest to okres od ok. 2 do 4 tygodni od pojawienia się objawów klinicznych boreliozy. Zwykle po 4–8 tygodniach nieleczonego zakażenia prawie u 100% pacjentów pojawiają się przeciwciała klasy IgG. (źródło: mp.pl)

Nie jestę lekarzę, więc nie udzielę Ci porady medycznej. Najlepiej będzie lekarz pierwszego kontaktu, który zleci ww.
  • Odpowiedz
@PanLodowegoOgrodu:

lasso!

zanim dorwałem lasso, dwa razy miałem kleszcza i dwa razy rumień, odkąd mam lasso to wyciągałem kilka kleszczy i rumiania nie miałem ani razu.
Najważniejsze jest żeby kleszcza nie ścisnąć i nie stresować, bo się zrzyga w żyły toksynami i zarazkami boreliozye
wiecejszatana - @PanLodowegoOgrodu: 

lasso!

zanim dorwałem lasso, dwa razy miałem k...

źródło: images

Pobierz
  • Odpowiedz