Wpis z mikrobloga

find / -name "nazwa_pliku"

@Widur: brzmi prosto, ale - teoretyzując nad ewentualną przesiadką - pytanie czy równie prosto instaluje się stery od różnych urządzeń, od bebechów do peryferiów ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
brzmi prosto, ale - teoretyzując nad ewentualną przesiadką - pytanie czy równie prosto instaluje się stery od różnych urządzeń, od bebechów do peryferiów ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

@evolved: Powiem ci, że ostatnio musiał instalować jakiekolwiek sterowniki na linuxie jakoś z dekadę temu, jak nie więcej. Trochę masz nieaktualne informacje :P

Ale swoją drogą, to możesz to albo wyklikać przez GUI, a instalacja przez terminal to jedna
  • Odpowiedz
@evolved: Jest okropny. Ten interfejs...

@Xing77: normalny, czytelny, wg tej samej konwencji co reszta systemu, a więc intuicyjny. A że nie ma fajerwerków - kiedyś nie było na to mocy obliczeniowej i miejsca, a nawet kolorów na ekranie - nie każdy miał 32-bitową, czy nawet 16-bitową paletę w grafie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@evolved: Przeszedłem przez większość popularnych, od paru lat Arch Linux głównie na laptopie, a wszystko z rodziny Debiana na serwerach. Win11 trzymam na dualboocie do grania, czy jakichś wyjątkowych aplikacji.
  • Odpowiedz
Ja też ci dam klucz: powershell to jest g---o jako shell.

@Kryspin013: twój brak wiedzy jest porażający. Wiele można powershellowi zarzucić. Jest powolny, składnia rozwleczona, nie wszystkie cmdlety stworzone, ale zarzucać takie coś czemuś, czego nie rozumiesz

Po prostu z głowy nie wiesz i sam byś musiał sprawdzić. Przecież to jest jakaś
  • Odpowiedz
proste rozwiązanie w powershell -> Get-ChildItem -Path "C:\LOKALIZACJA" -Recurse -Filter "*NAZWA_PLIKU*"

@Pasiak420: proste chyba dla win adminów xD komendy w terminalu powinny być czyste i przejrzyste - łatwe do zapamiętania, ta składnia i nazwy wyglądają jak sraczka
  • Odpowiedz
pisałem wyżej - używam na codzień basha, znam jego wady i zalety w stosunku do powershella

@dafto: A jednak nie potrafiłeś wymienić nawet jednej zalety, poza stwierdzeniem "jest zajebisty, trust me", gdy zadałem ci takie pytanie.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: twój brak wiedzy jest porażający. Wiele można powershellowi zarzucić. Jest powolny, składnia rozwleczona, nie wszystkie cmdlety stworzone, ale zarzucać takie coś czemuś, czego nie rozumiesz

@dafto: ale czego mam nie rozumieć? Mojej subiektywnej opinii, przyzwyczajeń i praktyki? Shelle unixowe są dobre, bo polecenia są krótkie i intuicyjne w nazwach. Wynika to z tego jak c-----e klawiatury kiedyś były w terminalach. Stąd zamiast remove masz rm. PowerShell ma rozwleczoną
  • Odpowiedz
A jednak nie potrafiłeś wymienić nawet jednej zalety,

@wstanczyk: no to łap:
Czytelna składnia - nie koncentrujesz się na tym, jak funkcja/program się nazgwa, tylko co chcesz zrobić
Repozytorium modułów
  • Odpowiedz
Czytelna składnia - nie koncentrujesz się na tym, jak funkcja/program się nazgwa, tylko co chcesz zrobić

@dafto: I z pół wątku tutaj ci wytyka, że uważa inaczej. Skoro składnia nie jest czytelna dla większości, to obiektywnie cieżko zaliczyć to, jako argument. Zwykłe wyszukiwanie okazuje się kobylastą kilkuczłonową komendą.

Repozytorium
  • Odpowiedz
I z pół wątku tutaj ci wytyka, że uważa inaczej. Skoro składnia nie jest czytelna dla większości, to obiektywnie cieżko zaliczyć to, jako argument. Zwykłe wyszukiwanie okazuje się kobylastą kilkuczłonową komendą.

@wstanczyk: nie szukam poklasku. Idea komend typu czasownik-rzeczownik jest bardzo naturalna i zrozumiała. W przeciwieństwie do np. linuksowego grep,awk,sed itd.

Stwórz potrzebę dodawania modułów, by działać, dodaj repozytorium.
  • Odpowiedz
pytanie czy równie prosto instaluje się stery od różnych urządzeń, od bebechów do peryferiów

@evolved: Ja ostatnio leniwie lecę na endeavour os. I kurde stery do gpu instalują się przy instalacji systemu. Stery do peryferiów, to ostatnio do nie typowego brothera instalowałem to wyglądało to mniej więcej tak

yay -Sy <paczka_do_drukarki>
Gdzie paczki masz przykładowo takie https://aur.archlinux.org/packages?O=0&K=brother
  • Odpowiedz