Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nie mam konta na Wykopie, ale czasem śledzę tag #programista15k. Bardziej siedzę na Reddicie i czasem zaglądam na r/cscareerquestionsEU. Ostatnimi czasy za każdym razem sentyment jest ten sam - w Europie nie opłaca się po prostu robić w IT. Polska i inne kraje Europy Wschodniej to ewenement z różnych przyczyn (głównie niskich podatków na B2B i ich odpowiednikach w innych krajach), ale im bliżej nam do poziomu zachodniego, tym bardziej IT będzie gównobranżą na tle innych. Fascynuje mnie, że nawet tam ludzie piszą, że "I should become a doctor instead" (co najlepsze - to cytat jakiegoś Rumuna w jednym z threadów, więc pewnie u nich jest podobnie - kasta lekarska królem życia), że douczają się za frajer, że korpo traktuje ich jak dzieci i generalnie to jak bardzo sentyment jest zbieżny z tym co jest na Wykopie. Tylko tyle chciałem napisać, wykopki, nie jesteście sami.

#pracait #programowanie #pracbaza

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: A co w tym dziwnego, że w końcu przestaje się was traktować jak kastę wyższą na poziomie lekarza czy prawnika? Zaskoczę Cię, ale i tak długo u nas to trwało. Na zachodzie typowy inżynier elektroniki itp zarobi więcej lub podobne pieniądze niż developer, to tylko u nas rynek był p----------y ze względu na możliwość pracy dla zagranicznych klientów.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 4
samowystarczalny-wędrowiec-24: Ja mam £150k rocznie w UK, 10 lat doświadczenia. Podobnie do lekarzy już z doświadczeniem, a mimo to cały czas 100% remote i bez jakiejś odpowiedzialności za ludzkie życie.

Moi koledzy podobnie albo i więcej pracując zdalnie dla US.

Pamiętajcie, że w necie znajdziecie głównie tych narzekających.
  • Odpowiedz
I should become a doctor instead

@mirko_anonim: bo tam wszystkie zawody oprócz lekarza są tak samo gówniane w kontekście dorobienia się. Wysokie podatki skutecznie likwidują konkurencję dla klasy wyższej.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
odpowiedzialny-społecznik-88: @Mathas @garfyldo chryste, przestańcie być takimi cuckoldami, wy i wam podobni. W Europie programista to kolejny gównozawód, bo Europa to jest technologiczne zadupie i tu się IT nie szanuje (co ma tylko złe konsekwencje dla Europy). Ale w Stanach dobry programista zarobi 4 razy średnią krajową i wzwyż i to nie mówiąc o FAANG.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: To wyjedź do Stanów, nie potrzebujemy takich przepaści społecznych jak w Stanach gdzie jedni mieszkają na ulicy i nie mają co jeść a drudzy kąpią się w luksusach.
  • Odpowiedz