Wpis z mikrobloga

@Mirek_Cebula: nie rozumiesz ze w Polsce jest inna kultura picia kawy? Włosi wpadają na kawę i wychodzą za 10 minut, to jest przystanek, przerwa w wycieczce. Polak jak hipster kupi late w starbucksie i siedzi tam dwie godziny
  • Odpowiedz
@jarzynka: Polska to kraj do wegetacji nie do życia. Kupić 1kg schabu w promocji za 10zl i ziemniaki. Wyjście do restauracji kto to widział przecież to dla bogatych.

Dzisiaj w Krakowie myślałem że przycebulę w barze mlecznym ale ceny jak w restauracji
jarzynka - @jarzynka: Polska to kraj do wegetacji nie do życia. Kupić 1kg schabu w pr...

źródło: 1000030721

Pobierz
  • Odpowiedz
@henry_ na kawę można iść, podoba mi się że ludzie wychodzą 'na kawę' i chcą ze sobą się spotkać, porozmawiać, lub po prostu się wyrwać z domu.
Tylko to latte nie musi kosztować 21 pln... Nie mówię by nie chodzić do knajp, bo byłbym hipokryta, ale gdy wyjście na kawę dobija wartością rachunek wyjścia na obiad, to coś tu nie gra...
  • Odpowiedz
@Time-traveler: bo w Polsce ludzie dalej myślą, że wyjście do restauracji=drogie żarcie i są do tego przyzwyczajeni. Francuzi mają zakorzenione w swojej kulturze jedzenie śniadań, lunchów czy obiadów w restauracji, dlatego ceny są przystosowane do życia, bo są związane z kulturą. Ostatnio w Rouen zapłaciłem 17 euro za steka z frytkami i sałatą. Śniadanie w piekarni (rogalik, pain au chocolat i kawa) można dostać za plus/minus 7 euro. Gdzie w
  • Odpowiedz
@aukolb: wróciłem z Mediolanu i płaciłem 1.5(espresso), 2.5 cappuccino. Gdy zamawialiśmy kawę sadzali nas przy mniejszych stolik gdzie nie było pościelone obrusem i nie liczyli nam tam żadnego coperto :p Sycylię w tamtym roku zwiedzilem całą i było podobnie, oprócz tego że aperolka za 4€ się napiłem, u nas mi szkoda 30zl ;)
  • Odpowiedz
@henry_ Coperto miałoby sens w polskich kawiarniach. Inna cena powinna być dla ludzi co przyszli wypić kawę, a inna dla okupujących stolik przez 2h.
  • Odpowiedz
Czemu komentujący cisną OPa skoro w żadnym momencie nie narzekał ile zapłacił?

Niektórzy chcą się poczuć lepiej i nazwać gościa debilem co nie umie czytać xD

@casimir-glock: no to ewentualnie moze byc debilem ktory daje sie r----c na hajs. teraz ci lepiej?
  • Odpowiedz
@byferdo: ziemniak, patyk, olej, przyprawy, prąd, woda, buda, ZUS, składki, ratki ,pit, cit, vat, parking, badania, pozwolenie, a może jeszcze pracownik, d--a, g---o i wychodzi nawet 17 zł
  • Odpowiedz
@Pankracy117: no i dlatego tyle, poza tym teraz te ceny porównując do PL:
1.5 euro - 6,5zł vs 9zł w PL
2.5 euro - 10,9zł vs 16zł w PL

za tyle mniej więcej w Warszawie płacę za espresso, capuccino. Oczywiście jest drożej, no ale niestety porównując się do kraju kawoszy to się nie uda. Sam pewnie zaważyłeś, że tam kawiarnia na każdym kroku :D
  • Odpowiedz