Wpis z mikrobloga

Muszę Wam zdradzić, że to właśnie ostatnia wizyta w Londynie skłoniła mnie do poważnej refleksji na temat tego, co tak naprawdę świat wie o zniszczeniach Warszawy w roku 1944? Milionowe miasto zmiecione z powierzchni ziemi, niczym po b----e atomowej.

Stąd też pomysł dokumentu GROUND ZERO '44, który będzie kierowany do anglojęzycznego odbiorcy. Jeżeli chcesz wesprzeć nasz projekt realizowany na 80-lecie zburzenia Warszawy (premiera 19.12.2024 w rocznice wysadzenia Pałacu Saskiego), to zapraszam tu: https://patronite.pl/z/groundzero44

Gdy byłem w Anglii to nieoceniony kolega i badacz archiwów wojennych Tomek Muskus zabrał mnie do kilku ciekawych miejsc, między innymi obiektów upamiętniających Blitz, czyli bombardowania stolicy Wielkiej Brytanii od sierpnia 1940 do maja 1941, ale i później w czasie ostrzału rakietami V-2.

Oczywiście, tragedii ludzi nie można porównywać, zwłaszcza że naloty przyniosły śmierć ok. 40 tys londyńczyków i zniszczenia londyńskich budynków.

Tylko… czy na zachodzie mają wiedzę na temat tego jak "niemiecki Blitz" wyglądał w Warszawie? Najpierw we wrześniu włącznie z ostrzałem ludności cywilnej z niemieckich samolotów, później w czasie powstania i najgorsze: w październiku, listopadzie i grudniu 1944.

W czasie niemieckich nalotów na Wielką Brytanię zabytki kultury czy kościoły nie były celem, b---y spadały na takie obiekty raczej przy okazji bombardowania miast, trafiły nawet w Pałac Westminsterski. Ale nie było mowy o systemowym zniszczeniu konkretnych zabytków kultury. We wrześniu 1939, ale później po powstaniu 1944 takie polskie miejsca miały zniknąć z powierzchni ziemi.

Dlatego też zapraszam do wsparcia najnowszego projektu.

W 80. rocznicę wysadzenia Pałacu Saskiego 29 grudnia 2024 roku chcemy wyemitować na You Tube anglojęzyczny film dokumentalny Ground Zero '44.

Na co chcemy przeznaczyć środki ze zbiórki:

animacja przedwojennych zdjęć Warszawy
zakup materiałów archiwalnych
scenariusz, montaż i udźwiękowienie produkcji
opracowanie wersji językowych: lektor angielski, napisy - angielski, polski, niemiecki
oprawa graficzna
nagrania także lotnicze 10 symbolicznych miejsc o których opowiemy w tym filmie
efekty specjalne, w tym prezentacja miotaczy ognia używanych przez oddziały niszczycieli Technische Nothilfe
nagrania ekspertów

Wspierający projekt będą mieli dostęp do materiału przedpremierowo oraz wersji z polskim lektorem przygotowanej przedpremierowo specjalnie dla Was. #polska #historia #emigracja #anglia #iiwojnaswiatowa #youtube #film #dokument #swiat #londyn #podroze #lotnictwo #wielkabrytania #ciekawostki #tworczoscwlasna
Historia_Podcast - Muszę Wam zdradzić, że to właśnie ostatnia wizyta w Londynie skłon...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Naprawicie w końcu

@ArchDelux: Spróbuj zmienić ustawienia konta i włącz opcję wyświetlania kontrowersyjnych treści. To może rozwiązać problem.
  • Odpowiedz
@wykop: no tak - potężny portal z potężną (nową!) aplikacją, więc zmian ustawień należy dokonywać przez WWW. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale wracając do rzeczy, to co zatem mam zmienić w poniższych ustawieniach dostępnych z poziomu przeglądarki?
ArchDelux - @wykop: no tak - potężny portal z potężną (nową!) aplikacją, więc zmian u...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz