Wpis z mikrobloga

@nikifor: Obejrzyj odcinek o czym jest, wspomina o metaanalizie, która obaliła mit jakoby miód powodował cukrzycę. Wyszło tam, że u zdrowych osób nie podnosi trwale poziomu cukru we krwi, a nawet może go obniżyć. Co do owoców, to zależy jakie, jabłka czy cytrusy zgodzę się - niezbyt wartościowe, natomiast kiwi czy owoce leśne są dużo bardziej napakowane minerałami i witaminami od większości warzyw i są genialnym źródłem węgli prostych oraz
  • Odpowiedz
Obejrzyj odcinek o czym jest, wspomina o metaanalizie, która obaliła mit jakoby miód powodował cukrzycę. Wyszło tam, że u zdrowych osób nie podnosi trwale poziomu cukru we krwi, a nawet może go obniżyć

@hemmo1996: Aha, czyli jednak miód zrowy :) Nie znalazłem tego odcinka ale szukałem na telefonie, może na kompie się uda.
  • Odpowiedz
co masz na myśli? Miód to prawie sam cukier, ale z wartościowymi substancjami i to o o nie głównie tutaj chodzi

@Kreation: Te substancje się ulatniają przy temp >40 stopni. A ludzie np. pieką zdrowe ciasta "bez cukru" zastępując cukier miodem :)))
  • Odpowiedz
@knurku ja mówię o skoczylasie. Bartek mówi z sensem.
Ciekawe swoją drogą jak by tacy powierzchowni ludzie jak ty, podchodzili do badań naukowych jak by zamiast nazwisk były zdjęcia autorow badań... Ale że mamy czasy coraz bliższe idiokracji, niedługo tak będzie

"Ja wierzę w te badania, zobacz jacy oni są dobrze zbudowani" 🤣
  • Odpowiedz
@Bdzigost

@frugASS: generalnie w morzu pseudo dietetyków na YT, to najbardziej rzetelny facet. Wszystko co mówi, popiera badaniami naukowymi, a nie wiedzą babci czy mongoła z drugiego końca świata

Dlatego go nie oglądam, bo bym musiał cała swoją dietę w-----ć do kosza i zmienić dosłownie każdy z nawyków żywieniowych.
  • Odpowiedz
o pan doktor od zdrowej diety, który w sumie wygląda tak, jakby sam za zdrowy nie byl xD

@Heroina340 Atawistyczne postrzeganie, tutaj główną rolę grają geny. A pan Kulczyński po prostu w kreatorze postaci dał większość punktów w inteligencję ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Fushnikov: ale w normie, a nie wydalony ponad, szczególnie gdy ponad normą jest cholesterol LDL.

@Heroina340: właśnie ponoć ten LDL to jest wątpliwy w tej nagonce na wysoki cholesterol.

Bo jak ma się wysokie trójglicerydy i niski HDL - to wiadomo, że to jest wskaźnik problemów metabolicznych, które mogą prowadzić do cukrzycy, miażdżycy oraz zawału albo udaru.
Ale wysoki LDL u kogoś szczupłego i zdrowego metabolicznie nie musi
  • Odpowiedz