Wpis z mikrobloga

Cześć,

Podrzucicie jakąś literaturę jak powinien wyglądać kod programu, jak powinno się budować funkcje, jak je nazywać, jak optymalizować. Najlepiej coś z przykładami co dobrze, a co źle. Obojętnie jakie środowisko i język programowania. Sam działam w automatyce, ale pewnie pewne wzorce można zapożyczyć.

#programowanie #programista15k
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Abre: Tylko tego "Czystego Kodu" nie traktuj jako jakiegoś dogmatu czy świętej księgi - nie wszystkie rady są aktualne w dzisiejszych czasach, i nie w każdym języku się sprawdzają ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@WaveCreator: Ja miałem do czynienia z takim kodem, że trzeba byłoby miesięcy, żeby zrozumieć co robi. Nie wiem jak firmy mogą na tym zarabiać pieniądze, a jednocześnie na rozmowach o pracę czepiać się o schemat nazywania zmiennych
  • Odpowiedz
@Abre: Raz poprawiałem na własny użytek akademicki kod po chińczykach z chińskiej uczelni. Implementacja złożonego algorytmu, zero komentarzy i zmienne typu abxc01, cdxa02 itd. xD. Funkcje podobnie zresztą
  • Odpowiedz
@Abre: Nic takiego nie znajdziesz.

jak powinien wyglądać kod programu

Rozumiem że chodzi ci o organizację i architekturę. Jako junior nie projektujesz architektury, chyba że w januszeksie. Nauczysz się na błędach (w swoim prywatnym kodzie, lub jeśli jakaś firma będzie cię chciała przeszkolić - to od starszych stażem kolegów i
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Oo-oO: Pracuję jako automatyk od kilku dobrych lat i miałem styczność z różnym kodem rozwijanym od niekiedy kilkudziesięciu lat. Efekt działania maszyny podobny, ale kod różny. Niektóre ze "standardów" to kompletny chaos. Taki zlepek różnych pomysłów ludzi na przestrzeni lat (nikt nie chce psuć sprawnie działającej maszyny). Niemniej zostałem poproszony o napisanie "programu" przy rekrutacji do pewnej firmy z południowej polski i zostałem o****** od góry do dołu za coś
  • Odpowiedz
@Abre: rozumiem. Niestety w programowaniu znajdziesz rywalizujące ze sobą podejścia, gdzie każdy "standard" jest przedstawiany jako lepszy. Wbrew pozorom nie istnieje idealny wzorzec, bo ludzie różnią się umiejętnościami, inteligencją itd. Dla jednej osoby kod A jest czytelny, optymalny, dla drugiej niezrozumiały.

Jest kilka rzeczy co do których póki co programiści się zgadzają - kod pisany uporządkowanym, spójnym stylem, po angielsku.
Mniej lub bardziej - nazewnictwo powinno być spójne, jeśli już nazywasz zmienną
  • Odpowiedz