Wpis z mikrobloga

• 8
@aleksc: To, że tutaj na wykopie jeszcze są archiwalne wpisy, a szukałem ich, jak wiele wykopków pisało, że nigdy bańka w IT nie pęknie, pisali jakieś argumenty z d--y, a na tych wykresach idealnie widać korektę jak na giełdzie. Niektórzy nawet wylgaryzmów używali, wpisów na 1h czytania, że bańska nigdy nie pęknie, jakieś analizy itd xD
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: gdy firma szuka kogoś to wrzuca ogłoszenie aż kogoś znajdzie powiedzmy na 3 mc. Później okazuje się, że jest więcej ofert pracy to możesz znaleźć pracownika w 2 tyg. Czyli jest spadek ofert a większy "obrót". Trzeba przyznać niezależnie to w Polsce rynek wrócił do 2018/2019 roku. Gdzie wcale nie było dużo ofert ( teraz jest więcej ) i też nie było łatwo się dostać do pracy.
  • Odpowiedz
  • 2
@JamesJoyce: Ja bym Cię zagiął na pytaniu jak działa Hashmapa, ale tak dokładnie wytłumaczyć jak działa funkcja haszująca i jak to działa jako struktura danych. Wydaje mi się że mógłbyś mieć problemy
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: A mi się wydaje, że nie. Ale kompletnie nie na tym polega to, co napisałem. Ty mówisz o czymś, czego z reguły się nie używa bezpośrednio. Ja zadawałem pytania z ich dyscyplin, z kompletnych podstaw.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: no ja już też dawno nie przeczytałem tego typu książki. Jak zaczynałem w fachu to kilka, typu "Czysty kod", coś o unit testach, kilka ze stajni O'Reilly. Jedną nawet o jQuery xD. Teraz tego nie robię bo to nie ma sensu na etapie seniora.Czytam blogi, artykuły, przede wszystkim dokumentację. Być może masz skrzywione spojrzenie przez swoją działalność - z tego co widzę, to R&D czy wręcz naukową. Ja jestem
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa: Oj, nie jestem żadnym mędrcem. Nie twierdzę, że jesteś słaby. Chodzi o to, że pytań o architekturę (lub jej podstawy) nie znali ludzie, którzy aplikowali na stanowiska typu AI Architect. Natomiast niektórzy juniorzy nie potrafili stworzyć środowiska wirtualnego jak im szerowałem ekran. Nie umieli dodać dat w pandas. Wpisywali płynność w scikit i tensorflow, a nie potrafili odpowiedzieć na pytanie jaka jest różnica między nimi.

Może mam skrzywione spojrzenie,
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: ciężko powiedzieć, bo ja się w ogóle na AI nie znam, trochę cloud i dużo dev. Ale kandydat na architekta powinien znać architekturę, a te juniorskie to chyba też podstawy (pytania typu "czym się różni"). Tyle, że w niektórych korpo dostajesz taki tytuł za dupogodziny i jesteś architektem jednego projektu. Potem taki zmienia robotę i myśli, że naprawdę coś umie w tej dziedzinie.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: nigdy nie przepuszczam okazji, by się nauczyć czegoś na topie, co zgrabnie łączy się z moją dotychczasową wiedzą i mogę to wykorzystać w pracy jako praktykę. Tak było z cloudem czy ogólnie devopsem. A ludzie, developerzy, młode chłopaki przed 30-tką się tego boją. U mnie w robocie są darmowe zewnętrzne szkolenia z clouda, warte kilka tysięcy do zrobienia w godzinach pracy i często się nie zbiera komplet chętnych. Dla
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa u mnie organizuje zajęcia z pythona, czytanie papierów naukowych i dyskusje na ich temat, robię szkolenia z llmow itd. I jest tak samo. Nie chce się im. Nie mają czasu. Nie przyda się to im. Albo przymuszają ich przełożeni. I to ludzie z obszarów na które llmy będą miały duży wpływ, typu RPA czy frontend. Ja tego nie rozumiem.
  • Odpowiedz