Wpis z mikrobloga

@kryptoholik: A nie dostarcza? Z tego co widzialem blokowane nie sa Starlinki w Rosji(czy na Ukrainie uzywane przez Rosjan) tylko takie ktore aktywowane bylo w "tanszym" kraju do aktywacji a uzywane na terenie drozszego xD. Szkoda, ze przy okazji blokowal dzialanie Starlinkow w okolicach Krymu podczas operacji armi czy wywiady ukrainskiego.
@ItsyBitsyPajonk Swietny biznesmen? Co widac po kupnie twittera czy tym jak klamie na temat Tesli?
  • Odpowiedz
@kryptoholik: No tak dlatego Rosjanie sobie kupuja Starlinki przez posrednikow lub korzystaja. Przestan trollowac. Po co w ogole odpowiadasz skoro robisz to pod teze a nie uzywasz w google bo jesli fakty nie pasuja tym gorzej dla faktow? No tak, skoro Rosjanie maja Starlinki na Ukrainie nie da sie tego zablokowac szybciej...
https://www.defenseone.com/threats/2024/05/defense-department-russias-use-starlink-will-be-continuous-problem/396759/
  • Odpowiedz
  • 1
@krzywy_kanister: Niestety, zmuszony jestem zauważyć, że z nas dwóch, to ty jesteś osobą, która posługuje się szczątkowymi informacjami oraz pomija niewygodne fakty. Od dawna wiadomo, że SpaceX w sprawie użycia Starlinków w konflikcie na Ukrainie współpracuje z amerykańskim DoD i to właśnie departament obrony decyduje o zasięgu Starlinków. Mam obawy, że nie przeczytałeś artykułu, który wrzucasz, bowiem nie mogę dostrzec w nim dowodu na twoje tezy. Zwróć uwagę na kilka cytatów:

The Pentagon and SpaceX could be playing an unending game of whac-a-mole to identify and shut off Starlink satellite terminals obtained by Russia to use in Ukraine.

Russian forces have been buying Starlink through the black market, compromising Ukraine’s advantage. Since it's a commercial product, Russia can continue buying terminals as the Pentagon and SpaceX turns them off, and the U.S. is unlikely to geofence an area to block them because there might be Ukrainains trying to operate in that region.

"Not only has SpaceX been very cooperative with the entire U.S. government and the government of Ukraine, they’ve been forward leaning in identifying and bringing information to us,” Hill said.

The Pentagon has “developed strategies” with SpaceX to identify all the terminals that should be left on and which should be turned off,
  • Odpowiedz