Wpis z mikrobloga

#ubezpieczenia #deweloperka #pytanie #deweloper #budownictwo #budowadomu #budujzwykopem

Hej
kupilismy dom w 2021; podczas ostatnich opadow zaczal przeciekac nam dach i nie wiem jak to ruszyc;
chodzi glownie o poprawienie tego, bo mam mokry sufit, sciany, belki na poddaszu oraz prawdopodobnie ocieplenie (welna mineralna)
poza elementami domu nie ucierpialy zadne dobra ruchome

1. Powinienem to zglosic do dewelopera czy do ubezpieczyciela? czy do obu? (deweloper ma chyba 5 lat rekojmi z tego co wiem; nie wiem czy ubezpieczycuel zaplaci za naprawe dachu?)
2. czy ktos ma wzor pisma?
3. Chodza sluchy, ze deweloper chce niedlugo zamykac spolke - czy moge jakos sie zabezpieczyc?
4. czy powinienem umowic niezalezna ekspertyze zeby miec pewnosc co jest do wymiany?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pojedynczy: reklamacja do dewelopera, a jeśli będzie przedłużał sprawę lub odrzuci reklamację to ekspertyza rzeczoznawcy nieruchomości.
Ubezpieczenie ruszasz wtedy jak wyczerpiesz powyższe, przy czym należy pamiętać, że długotrwałe działanie wody może być podstawą do odrzucenia roszczeń z tyt. ubezpieczenia.
Tak czy siak - czas się tym zająć.
  • Odpowiedz
  • 0
@OrzechowyDzem: przegladam instrukcje od dewelopera i tam jest zapis:
- wlasciciel budynku zobowiazany jest zglaszac zauwazone wady i usterki w formie pisemnej bezposrednio u dewelopera - czy to znaczy, ze musze jechac do biura? czy moge wyslac list polecony z potw odbioru?
  • Odpowiedz
@Pojedynczy: jak najbardziej list może być albo osobiście pismo w biurze

@OrzechowyDzem mail nie bo nie, zbyt prosto by było a jak trzeba list pisać czy pismo to X ludzi stwierdzi, że ma na to wywalone

piszę to z własnego doświadczenia, deweloper Grupa Deweloperska Start w Krakowie odmówił przyjęcia zgłoszenia reklamacji w formie mailowej właśnie powołując się na podobny zapis w umowie o formie pisemnej
  • Odpowiedz