Wpis z mikrobloga

tak, w normalnych warunkach podatek od pustostanu to jest jakaś forma KOMUNIS

ale w Polsce, gdzie w kilkuletnich blokach które mają po 50 mieszkań często ponad 10+ takich mieszkań stoi pustych, niewykończonych bo INWESTOR zamiast kupić obligacje/akcje i wspierać rozwój gospodarki woli kupić BETON, bo jego cena z--------a wykładniczo imo ma to sens

pustostan to często nie jest żadna ruina, to kilkuletni kwadrat prosto od dewelopera który jest zaparkowaną gotówką, picrel

i nie, problemem nie są prawa najemców, bo te mieszkania najczęściej nie są w ogóle wykańczane! są kupowane tylko jako lokata kapitału, co trochę przeczy określeniu "MIESZKANIE"

dopóki nie przerwiemy patologicznej spekulacji na rynku (pustostany są częścią tego zjawiska) nie mamy co liczyć na unormowanie sytuacji mieszkaniowej w Polsce

nikt nikomu nie broni kupować setek mieszkań i trzymać ich pustych. ale obiektywne taka działalność utrudnia innym osobom dostęp do mieszkań, więc jej wyższe opodatkowanie ciężko rozpatrywać w charakterze jakiegoś skur##syństwa

#nieruchomosci
affairz - tak, w normalnych warunkach podatek od pustostanu to jest jakaś forma KOMUN...

źródło: pusto

Pobierz
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@masz_fajne_donice: jakie argumenty? napisałeś jakiś chłopskorozumową rozkminę, nie wiem do czego miałbym się tu odnosić.

są deweloperzy którzy wykręcają 50% marży brutto na projektach, a ty mi tłumaczysz, że to moje fantazje. są spekulanci którzy kupują całe bloki prosto od dewelopera i gonią je 20-50% drożej (np. FnP) ale to też pewnie moje fantazje. nie wiem co chcesz udowodnić wykresem dynamiki podaży, chyba tezę przeciwną niż założona

jak lubisz wykresy
  • Odpowiedz
Na jakiej podstawie i z jakiego upoważnienia ta komisja ? Jakim prawem i na podstawie jakiego przepisu jakiś urzędas może sie w--------c komuś do domu ?

@Furiat:
Czy ty w ogóle wiesz jak działa KAS? Ty zdajesz sobie sprawę, że KAS to nie panie w olularach jebiące sklepikarzy na paragonach?

Jak skończysz 15 lat to w liceum na przedsiębiorczości
  • Odpowiedz