Aktywne Wpisy

metalfan +174
Wracam po długiej przerwie nie dlatego, żeby się żalić i żebyście mi pomogli. Chcę ostrzec innych i zastanowić się co można z tym zrobić, żeby takie historie się nie powtarzały. Sprawę zgłosiłem do OLX i zgłoszę na policji (wczoraj wieczorem nie przyjęli, bo był mecz w Warszawie, nie ma komu obsługiwać i nie wiadomo do której bym siedział na komisariacie).
Najgorsze w tej całej sytuacji jest to, że od momentu zgłoszenia reklamacji przez
Najgorsze w tej całej sytuacji jest to, że od momentu zgłoszenia reklamacji przez
źródło: Zrzut ekranu 2025-04-03 014330
Pobierz
7 lat temu jak kończyłem szkołę średnią bardzo nie chciałem iść do pracy bo wiedziałem ,że to nie dla mnie 8h dziennie życia marnować żeby tylko mieć na podstawowe potrzeby, ale musiałem opłacić studia zaoczne i się jakoś utrzymać, dzisiaj już od kilku lat pracuje w #korposwiat i to jest masakra, dzien w dzień marnujesz 8 najlepszych godzin każdego dnia, żeby później zrobić obiad, posprzątać i iść spać i tak

Pracę mam od ręki 8k netto po wdrożeniu się dochodzi system premiowy. Mieszkanie kompletnie za free. I powrót w rodzinne strony.
Sumując plusy dodatnie i plusy ujemne zostania w DE i powrotu do PL stoję totalnie po środku i od dwóch tygodni nie potrafię podjąć decyzji.
Jak się teraz żyje w Polsce? Warto jest wracać czy w ogóle o tym nie myśleć?
#pytanie #emigracja #polska #niemcy #krakow #kiciochpyta
Jeśli nie to bym dociągnął by to ogarnąć i potem można wracać. Zawsze dostaniesz jakieś minimum z minimum ale w ojro od hansa
Ogólnie zależy, co udało Ci się już ogarnąć w Niemczech, jaką masz pracę, na ile się zsocjalizowałeś i poznałeś język.
Jeśli powyższe nie jest na wysokim poziomie, nie będzie dużo strat, żeby spróbować z nowym startem w
Jezyk znam więc tu też nie ma problemu.
To o czym ciągle pamiętam i co powstrzymuje mnie od powrotu jest to że doskonale pamiętam dlaczego wyjechałem i jak dużo lepiej mi się żyje głównie pod względem finansowym. Chociaż mentalnie też poszło w dobrą strone.
Niestety nie mam
Jak się czujesz w Niemczech? Lepiej niż w Polsce? Gorzej? Tęsknisz za rodzina i rodzinnymi stronami? Masz dość obecnego miejsca?
Imo rób to co podpowiada ci serce, 8k to dużo i mało kasy. Jeśli jesteś osobą która czerpie radość z życia poprzez "mieć" to przeciętnie ale bez tragedii, jeśli z "być" to bardzo dużo.
@
Sam Berlin lubię i wiem że za nim zatęsknię. Kraków wtedy był jakoś dla mnie za mały.
Mieć czy być? Może wyjdę na materialistycznego gnojka ale co jest lepsze od mieć kasę i
Krem nivea w De 99 centów w Polsce zapłaciłem 17 zł
Nie wiem czy mnie przycięli na kasie ale do teraz aż trzymam się za głowę
Nie znam twoich problemów ale myślę że to tutaj tkwi główny problem. Bycie materialistą to nic złego, taki typ człowieka, ale postaraj się tylko nie "zakopać" się w życiu dla paru materialnych pierdół.
Na szybko naszkicuje ci historie mojego ojca bo imo trochę pasuje
Mieszka w Niemczech od 2000 roku, znalazł w---------ą żonę która jest Niemką i ma tam ogólnie sporo ziemi i dom pod Kolonią. I kiedyś był z
Taki start w Polsce jaki mam zaoferowany to raczej nikomu od tak się nie zdarza.
Boję się że trafię na punkt z którego uciekłem choć już trochę lat minęło człowiek wydoroślał
Nie żałuję
@Tiefschwarz: współczuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)