Wpis z mikrobloga

Rozważam zakup skodę octavie 2020 rok, 2.0 TDI, 110 kw, ze skrzynia DSG. I tu moje obawy. To bylby mój pierwszy automat. Naczytałem się o kosztach eksploatacji, naprawy i zastanawiam się czy do dobry wybór.

Niestety na razie nie wiem kiedy był serwis skrzyni, olejów, itd.

#motoryzacja #samochody
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirunek: pogooglaj, poczytaj po forach. VAG ma w Golfie VIII i rodzeństwie kosmiczne problemy. W trochę nowszych wypustach wrzucali mocniejsze procesory, ale i tak soft to jest kaszanka. Dzieją się tam rzeczy typu jedziesz autostradą a tu ci się składają lusterka i koniec. Albo wsiadasz do auta, odpalasz, wrzucasz wsteczny i wszystko we wnętrzu gaśnie. I za każdym takim kwiatkiem musisz zgasić silnik, zamknąć auto i wrócić za parę minut.
  • Odpowiedz
@mirunek: Mój ojciec miał jako służbową (z początku wypustu 4 gen) i elektronika to był dramat. Tam siedziała ta "wyższa" wersja z największym ekranem. Wieczne zacinanie się tego ekranu od navi, zamulający i świrujący android auto, czasem problemy z włączaniem/regulacją nawiewu (bo sterowanie jest na tym z------m ekranie), rozłączanie rozmów, samoczynnie dzwonienie do ludzi z książki telefonicznej na wybojach... Dealer coś tam aktualizował i poprawiał, ale mimo wszystko do samego
  • Odpowiedz
@mirunek: spoko. Jest tego więcej. Ogólnie silnikowo jest fajnie nawet. Auto mega wygodne robię trasy po 1300 z jednego podejścia i się dobrze czuje. Ale przykładowo wsiadasz na Słowenii do auta z rana i masz choinkę bo awaria...wlacz wyłącz...od 3 miesięcy brak awarii :D
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@dlaczego_michau sprawdziłem i skrzynia 7 biegów, więc "sucha". Znalazłem info że są wadliwe. A troche boje sie kosztow zwiazanych z naprawa skrzyni DSG...
Zrezygnowałem z zakupu. Żałuję bo wizualnie auto bardzo mi odpowiada.
  • Odpowiedz