Wpis z mikrobloga

Będzie zabawnie jeżeli to się potwierdzi ( ͡º ͜ʖ͡º)

1/ Jak podają media, Ukraina otrzyma przez Francję 36 serbskich MiG-29

Serbia podpisała kontrakt z Francją na zakup 12 myśliwców Rafale za 3 miliardy euro. Część kwoty – 390 mln dolarów – pokryje dostawa 36 MiG-29 do Paryża.

#ukraina
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Piw_Benzyna: Swoją drogą niezłe zestawienie - pro-kacapska Serbia, która może w wiarygodny sposób zaprzeczyć że chciała żeby sprzedawane przez nią MiGi zrobią bubu ruskim, robi mały interes kupując od francuzów nowsze myśliwce oddając swoje stare samoloty w rozliczenie otrzymując jakąś ich wartość w zamian, tymczasem orły najbardziej popierające Ukrainię oddają swój sprzęt w zamian za figę z makiem i dodatkowe koszty uzupełnienia powstałej przez to luki xD
  • Odpowiedz
@dziadyga1: Polska nie jest Serbią, której szczytem ambicji geopolitycznych jest drażnienie się z maleńkim Kosowem.
Boże
Różnica jest taka, że Polska próbowała przekraczać te wszystkie czerwone linie pomocowe od samego początku pełnoskalowej fazy wojny, które nakładały Stany czy Europa na wsparcie dla Ukrainy, a od czego zależał los Ukrainy jako bufora od Rosji. Oni chcieli dawać im tylko hełmy i ręczne wyrzutnie, czyli de facto chcieli ich zostawić na pastwę Rosji
Początkowo przecież nie miało być broni ofensywnej, więc polska postawa miała na celu przełamać ten opór wychodząc z własną inicjatywą dla przykładu.
Stany i Europa nie chciały dawać czołgów by nie prowokować pana Putina, ale mieliśmy iść do nich by zażądać, żeby dali nam nowoczesne sztuki w zamian za nasze i uzależniać od tego wysyłke cieżkiej broni, która była pilnie potrzebna XD
Zmieńcie płyte tam
  • Odpowiedz
@IdillaMZ: No i wyprztykaliśmy się za darmo, pod wpływem manipulacji z większości albo z całego sprzętu który miał ponoć tylko przełamywać lody w pomocy dla Ukrainy i zachęcić resztę do bardziej znaczącej pomocy, do tego musimy te luki uzupełniać, a reszta jak robi to samo to z refundacją albo realizując inne interesy, a patrząc na postawę Ukrainy i Ukraińców wobec Polski to można się zastanawiać czy w jakimś sensie odepchną
  • Odpowiedz
@dziadyga1 ja słyszałem że nie za darmo im to wszystko oddaliśmy. Musieliśmy obiecać że po wojnie dostaną też ciebie.

W sumie nie dziwię się, człowiek z tak szeroką wiedzą o polskich negocjacjach i umowach międzynarodowych.
Ja bym na twoim miejscu uważał, USA może nie być zadowolone że będziesz sobie żył na Ukrainie - wszak masz wiesze o wszystkich kontraktach i ustaleniach Polaków, również tych z USA. O historycznych akcjach też wiesz
  • Odpowiedz
ja słyszałem że nie za darmo im to wszystko oddaliśmy. Musieliśmy obiecać że po wojnie dostaną też ciebie.

W sumie nie dziwię się, człowiek z tak szeroką wiedzą o polskich negocjacjach i umowach międzynarodowych.

@ipkis123: Jak widzisz - jest nas dwóch ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz