Średnio raz w miesiącu ktoś wdepnie w leżący na ziemi haczyk czy kotwicę i trzeba wyciągać w szpitalu bo mają zadziory na końcu. W swoim 22 letnim życiu już z 10 razy byłem na takim zabiegu. Tydzień temu poszedłem na jakieś losowe badania to baba z recepcji jak mnie tylko zobaczyła to kazała buta ściągać xD bo myślała, że znowu hak w nodze.
@JanPawelDrugiLechWalesaPierwszy: ale to oni hejtuja myśliwych za to że zabijają zwierzęta czy za to że dochodzi do pomyłek podczas polowań, co ta lewaczka teraz pieprzy ?? Bo jak a to pierwsze to jaka to różnica czy ryba czy dzik skoro musi zginąć, a jak o to drugie to lewica była by największa grupa wsparcia i troski o wprawne oko myśliwych .....
Noooo kuźwa! Jeden zero dla Anny-Marii !!! ( ͡°͜ʖ͡°)
@wladyslaw-konstantynowicz: Choć w sumie to jest trochę manipulacja z jej strony- Lewica hejtuje myśliwych ze względu na bambinizm, a nie pomyłki myśliwych- stąd taka krytyka odstrzału chorych dzików, choć to było potrzebne.
@djtartini1: tym lepiej. Mimowolnie przyznała, że problemem nie jest myślistwo jako takie, a to jak ta patologia wygląda u nas. Zdrowy rozsądek jeszcze się broni ( ͡°͜ʖ͡°)
Ja tam n-------m jednych i drugich - wędkarstwo to też jest niezłe z------e umysłowe, dręczenie zwierząt z nudów, gdy wielu nawet tych złowionych ryb nie je.
@sEB-q tutaj podstawowa kwestia też jest taka, że wcale nie musi zginąć. Obecnie w wędkarstwie coraz bardziej popularne jest łowienie no kill, a czy to kwestia moralna męczyć i stresować ryby to już temat na inną dyskusję.
@ocrelizumab I wyrzucać rybę z powrotem z rozwalonym pyskiem wyrwanym haczykiem* jeśli dobrze rozumiem czym jest ‘no kill’
Czego konsekwencja pewnie będzie i tak śmierć tej ryby bo trudniej będzie jej się pożywić. Naprawdę nie trzeba wchodzić w psychikę ryby i jej stres i to czy ryba czuje ból żeby uzmysłowić sobie że nadal to jest z-----e, może jeszcze gorsze niż zwykłe łowienie bo przynajmniej ja jesz więc nie jest to
@Szalom jeżeli mówisz o rozerwanym przez haczyk pysku i wynikającym z tego brakiem możliwości pobierania pokarmu, skutkującym śmiercią głodową, to widać że masz o temacie pojęcie tylko w sferze wyobraźni a nie jakiegokolwiek doświadczenia i wiedzy. Tak jak mówię kwestia moralności takich działań to zupełnie inna dyskusja, ale szanujmy siebie, innych i nie gadajmy wyssanych z palca głupot.
@ocrelizumab Tak ryba z rozerwanym pyskiem na pewno będzie zdobywać pokarm z taką samą łatwością jak wcześniej. Nie wda się tam jakieś choróbsko. Nie będzie jej to przeszkadzać.
Co ty gadasz za bzdury? Sam piszesz o męczeniu i stresowaniu ryb co z punktu widzenia człowieka może być abstrakcyjne a nie potrafisz zaakceptować faktu że z wielu powodów ranna ryba może umrzeć?
A metastudy in 2005 found that the average catch and release mortality rate was 18%, but varied greatly by species.[17] During an Oklahoma Department of Wildlife Conservation study, up to 43 percent of fish released after being caught died within six days as a result of inadequate holding and weigh in procedures during tournaments.[18] More recent studies reported in Montana estimate that approximately 20% of released trout die from
@Szalom: wiesz walenie w łeb każdej ryby żeby ją zjeść jest dużo gorsze bo pomijając kwestię moralności zjedzona ryba nie ma szans się rozmnożyć. A co do tych badań, które wrzuciłeś to taka ciekawostka, one zostały później zrewidowane bo wzięli pod uwagę trouty gdzie kwestia nie rozchodziła się tylko o dziury w pyskach po haczykach, ale też i o ubytki w śluzie. Dla Polskiego rybostanu i podejścia użytkowników catch
Po prawie 14 latach życia w Krakowie wyjeżdżam sobie właśnie do Szczecina (gdzie m.in. będę mógł już otwarcie wyjść na dwór, w tym nad morze haha). Rzućcie ze dwa plusiki na dobry początek (。◕‿‿◕。)
#heheszki #myslistwo #wedkarstwo
źródło: Zrzut ekranu 2024-09-02 092521
PobierzZresztą świadomość wędkarzy, następne pokolenie jest bardzo duża, często to że zbiornik jest czysty jest ich sprawa.
U nas na wiosnę po sprzątaniu jeziora jest pół kontenera różnych śmieci, większość nie jest od wędkarzy.
@wladyslaw-konstantynowicz: Choć w sumie to jest trochę manipulacja z jej strony- Lewica hejtuje myśliwych ze względu na bambinizm, a nie pomyłki myśliwych- stąd taka krytyka odstrzału chorych dzików, choć to było potrzebne.
Czego konsekwencja pewnie będzie i tak śmierć tej ryby bo trudniej będzie jej się pożywić. Naprawdę nie trzeba wchodzić w psychikę ryby i jej stres i to czy ryba czuje ból żeby uzmysłowić sobie że nadal to jest z-----e, może jeszcze gorsze niż zwykłe łowienie bo przynajmniej ja jesz więc nie jest to
Co ty gadasz za bzdury? Sam piszesz o męczeniu i stresowaniu ryb co z punktu widzenia człowieka może być abstrakcyjne a nie potrafisz zaakceptować faktu że z wielu powodów ranna ryba może umrzeć?