Aktywne Wpisy
Nusantara +23
#frajerzyzmlm #izabelaadamczyk
Nie mogę patrzeć jaka tam jest bieda umysłowa. Pod którym karmieniem ona spędziła ostatnie 20 lat życia?
Cały Instagram zawalony zdjęciami samolotu, lotniska, chmur, zdjęć czy palmie. Wszędzie emotki ✈️✈️✈️✈️✈️, podkreślenie ma każdym kroku, że ONA BYŁA ZA GRANICĄ, PODKREŚLAM ZA GRANICO!!!
Jeszcze nagrywa filmy po angielsku w których opowiada jak to udało się jej spełniać nieosiągalne marzenie, coś o czym ludzie w Polsce mogą tylko śnić czyli wsiąść do samolotu. Skoro nagrywa to po angielsku to rozumiem że to ma trafić do ludzi z UK, Stanów, Niemiec itp. Ona myśli, że lot samolotem naprawdę zrobi wrażenie na jakimś Angliku?
Nie mogę patrzeć jaka tam jest bieda umysłowa. Pod którym karmieniem ona spędziła ostatnie 20 lat życia?
Cały Instagram zawalony zdjęciami samolotu, lotniska, chmur, zdjęć czy palmie. Wszędzie emotki ✈️✈️✈️✈️✈️, podkreślenie ma każdym kroku, że ONA BYŁA ZA GRANICĄ, PODKREŚLAM ZA GRANICO!!!
Jeszcze nagrywa filmy po angielsku w których opowiada jak to udało się jej spełniać nieosiągalne marzenie, coś o czym ludzie w Polsce mogą tylko śnić czyli wsiąść do samolotu. Skoro nagrywa to po angielsku to rozumiem że to ma trafić do ludzi z UK, Stanów, Niemiec itp. Ona myśli, że lot samolotem naprawdę zrobi wrażenie na jakimś Angliku?
wonsisko +40
przeciętny wykopek czekający na nowe powiadomienie z wykop, żeby był zastrzyk dopaminy
https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/wordlists/oxford3000-5000
Przeraża mnie to, że nawet najprostsze słówka na tej liście mają znaczenie, które jest oznaczone na poziomie B2 a ja go nie znałem, np.
"fit" poza standardowym znaczeniem, które znałem: "wysportowany, sprawny fizycznie, pasować" może oznaczać:
- montować, instalować
They fitted a smoke alarm to the ceiling.
- odpowiedni, właściwy, zdolny
The children seem to think I'm only fit for cooking and washing!
"deliver" - sądziłem, że oznacza tylko "dostarczyć, doręczyć" a może jeszcze oznaczać:
- wygłosić
She will deliver a major speech on foreign policy tomorrow.
- dotrzymac obietnicy
She always delivers on her promises.
- wydać wyrok
The jury finally delivered its verdict.
I tak jest z wieloma najprostszymi słówkami, jak przeglądam ich znaczenie w słowniku oxforda to się okazuje, że mają znaczenia, o których nie byłem świadomy a te znaczenia są oznaczone jako B2 czyli ważne.
#angielski #angielskizwykopem #naukajezykow #naukaangielskiego
Np dziczyzna
Warto jednak pamiętać, że wiele z tych słówek ma te mniej typowe znaczenia tylko w danej frazie albo w połączeniu z danymi słowami.
@hoodoovoodoo: