Wpis z mikrobloga

Uczę się 5000 najpopularniejszych słówek w języku angielski według oxford dictionary:
https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/wordlists/oxford3000-5000

Przeraża mnie to, że nawet najprostsze słówka na tej liście mają znaczenie, które jest oznaczone na poziomie B2 a ja go nie znałem, np.

"fit" poza standardowym znaczeniem, które znałem: "wysportowany, sprawny fizycznie, pasować" może oznaczać:
- montować, instalować
They fitted a smoke alarm to the ceiling.
- odpowiedni, właściwy, zdolny
The children seem to think I'm only fit for cooking and washing!

"deliver" - sądziłem, że oznacza tylko "dostarczyć, doręczyć" a może jeszcze oznaczać:
- wygłosić
She will deliver a major speech on foreign policy tomorrow.
- dotrzymac obietnicy
She always delivers on her promises.
- wydać wyrok
The jury finally delivered its verdict.

I tak jest z wieloma najprostszymi słówkami, jak przeglądam ich znaczenie w słowniku oxforda to się okazuje, że mają znaczenia, o których nie byłem świadomy a te znaczenia są oznaczone jako B2 czyli ważne.

#angielski #angielskizwykopem #naukajezykow #naukaangielskiego
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aleksc: nie uczyłeś się w szkole o różnicach pomiędzy: fit, match and suit? Staraj się zwracać szczególną uwagę jak poszczególne użycia oddają ducha tych sytuacji zamiast na sztywno odnosić się do polskiego.
  • Odpowiedz
@aleksc: Masz rację i sam mam w tej kwestii braki. Ostatnio np. dowiedziałem się, że "win" może znaczyć "zdobyć". "win someone's trust" to "zdobyć czyjeś zaufanie". A takie "ghost" może znaczyć "cień" (mała ilość czegoś) np. "the ghost of a smile" to "cień uśmiechu".

Warto jednak pamiętać, że wiele z tych słówek ma te mniej typowe znaczenia tylko w danej frazie albo w połączeniu z danymi słowami.

@hoodoovoodoo:
  • Odpowiedz