Aktywne Wpisy
glassmice +428
Udało się!:d Pan nieuk zbanowany❤️
#paliwodahejtclub
#paliwodahejtclub
Dlaczego niebiescy nie zabierają swoich różowych na różne fajne aktywności ze swoimi kumplami?
Albo robią to sami albo z kumplami.
Jazda nocą po lesie 100km/h? To z kolegami. Z różową będzie wolniej, bezpieczniej (a więc nudniej).
Grill
Albo robią to sami albo z kumplami.
Jazda nocą po lesie 100km/h? To z kolegami. Z różową będzie wolniej, bezpieczniej (a więc nudniej).
Grill
Jeśli tak, to gdzie założyć?
Czy ETF najlepsze będzie XTB? Słyszałem, że już raz oszukali klientów 😅
Jestem na początku drogi, także dziękuję za podpowiedzi!
#inwestycje #inwestowanie#xtb #etf #oszczedzanie #obligacje
@piotrek11x: chyba superIke by było najbliżej, ale ogólnie to tylko jeden produkt wewnątrz IKE.
Czyli pod IKE muszę wybrać czy będą pod tym ETFY, Konto oszczędnościowe lub obligacje?
W XTB nie ma IKE?
@piotrek11x: mniej więcej tak, nie ma aktualnie jednego produktu gdzie możesz wszystko na raz
Pytanie może tylko czy nie chcę za dużo w obligacje, a za mało np. w aukcje.
Posłużę się przykładową kwotą, np. 200 000 zł.
200 000 -
@piotrek11x: pamiętaj, że wpłaty na #ike mają limity i wrzucenie 200000 to jest pewnie perspektywa około 6 lat.
Więc to, co chcesz osiągnąć to chyba najlepiej zrobić jako:
Akcje wrzucasz w IKE przez 2-3 lata, złoto kupujesz ETC przez XTB (poza IKE), obligacje na rachunku rejestrowym (poza IKE)
Nie rozumiem, co masz na myśli pisząc 6 lat?
Tak, akcje chciałbym wrzucać w IKE.
Złoto kupujesz ETC - tego pojęcia jeszcze nie rozumiem, bo planowałem po prostu np sztabkę, ale aktualnie jest bardzo drogie więc odpuszczam.
Obligacje na rachunku rejestrowanym - tego fragmentu też nie rozumiem ale najpewniej chodzi Ci o zwykły zakup.
Mam nadzieję że ta moja teoria z góry jest sensowna,
Przemyślałbym kwestię inwestowania w rynku rozwinięte, przez ostatnie lata nie dawały za wiele zarobić, Mateusz z Inwestomatu
Komentarz usunięty przez autora
Proporcje możesz zmieniać i tylko IKE cię blokuje - co masz na myśli?
Rynki rozwinięte nie dały wiele zarobić, a jakie dały? W porządku chętnie posłucham materiał.
Zastanawiam się tylko czy się spieszyć z tymi obligacjami 10 letnimi do sierpnia, stąd szukam potwierdzenia czy te
Chodzi właśnie o limit IKE na akcje, ale to w sumie spoko, bo jak będziesz chciał zwiększyć udział akcji, to zrobisz to stopniowo, a nie że wrzucisz od razu 80% oszczędności.
W akcje się rozeznam bardziej i będę inwestował na początku trochę większa sumę, a później systematycznie jedna kwotę co 2 tygodnie? Jeśli IKE to albo czekać na XTB albo w obecnie działających założyć konto maklerskie?
Konto w PKO mam więc chyba mogę spokojnie na nim to ogarnąć? :)