Dziś znów był czas na improwizację - teraz musiałam zrobić bezglutenowy sernik na zimno.
Z samym serem nie ma problemu (odpadają tylko wszelakie smakowe serki homogenizowane, a przynajmniej te które miałam w domu), gorzej było ze spodem. Nie mogłam dać na dno herbatników, więc upiekłam kukurydziano-ryżowy spód (własny przepis). Chciałam mieć niebanalny smak sernika - pomyślałam o kiedyś tam zmiksowanej żurawinie w słoikach. Na 500g twarogu dałam ~150ml przecieru.
Do masy serowej dosypałam kilka garści grubo siekanych migdałów oraz troszkę zmielonej laski wanilii (nie używam cukru wanilinowego, "tylko oryg1n4ł").
Dolewamy żelatynę i siup do lodówki na 2h.
Smak - OMNOMNOMNOM
Konsystencja - prawilna, orzechy miło chrupią pod zębami
@Hannahalla: napisalas bardzo zrozumiale. dziekuje i wpis leci do ulubionych, napiszę tylko na kartce, że mam kupić mąkę ryżową i bezglutenowy proszek do pieczenia, i po świętach zabieram się do roboty :) dzięki.
p.s nie masz jakiegoś tagu ze swoimi przepisami przypadkiem :D?
@Hannahalla: Fajnie, jednakowoż nie da się zrobić czegoś podobnego (ale z własnym owocem czy coś) z tych proszków do serników na zimno? Bo wtedy odpadłoby chyba trochę roboty i to tej nienajłatwiejszej?
Proszków do serników na zimno? O rany, nigdy czegoś takiego nie używałam. Nigdy nie kupiłam "ciasta w pudełku" :|
Ale ten proszek do serników na zimno to dodaje się do sera czy rozpuszcza w wodzie? Bo jak to drugie, to ten sernik-fix jest "ulepszoną" żelatyną (np. z dodatkiem mąki ziemniaczanej czy aromatów).
Nie korzystam z gotowców, więc nie wiem, jaki jest skład tego produktu.
Często ludzie przepłacają, kupując chociażby "śmietan-fixy" - to sama skrobia ziemniaczana z aromatem śmietankowym. Prosta mąka sprzedawana jako niesamowity środek utrwalający bitą śmietanę.
@Hannahalla: Zapomniałem dopisać "...i nie używa żelatyny". W takim razie poczytam skład, porównam z przepisem, wyciągnę wnioski i najwyżej coś spieprzę ;).
Kupione w ciemno za jakieś grosze rok temu, psiknięte dwa razy. Nie mogę znieść tego zapachu, więc robię #rozdajo #perfumy nie wiem tylko czy ten syf można określić mianem perfum
Przesyłkę InPost opłaca wygrywający.
Losowanie dzisiaj o 21.
Udziału nie biorą: zielonki, użytkownicy z tagów pato mma gal
Z samym serem nie ma problemu (odpadają tylko wszelakie smakowe serki homogenizowane, a przynajmniej te które miałam w domu), gorzej było ze spodem. Nie mogłam dać na dno herbatników, więc upiekłam kukurydziano-ryżowy spód (własny przepis). Chciałam mieć niebanalny smak sernika - pomyślałam o kiedyś tam zmiksowanej żurawinie w słoikach. Na 500g twarogu dałam ~150ml przecieru.
Do masy serowej dosypałam kilka garści grubo siekanych migdałów oraz troszkę zmielonej laski wanilii (nie używam cukru wanilinowego, "tylko oryg1n4ł").
Dolewamy żelatynę i siup do lodówki na 2h.
Smak - OMNOMNOMNOM
Konsystencja - prawilna, orzechy miło chrupią pod zębami
Jestem zadowolona z efektu :3
Jak ktoś by chciał, to mogę opracować przepis :3
@gram_w_mahjonga: podobno lubisz serniki... ;)
#gzw #gotujzwykopem #sernik #ciasto #cotahannah #kolacjazwywlekaczem
@wywlekacz: ;)
źródło: comment_6iAqPGbxPGbe9AzqWiXWMAYLzUYlowKS.jpg
PobierzSpód:
1/2 szkl. mąki kukurydzianej
1/2 szkl. mąki ryżowej
1/2 szkl. skrobi ziemniaczanej
1/2 szkl. cukru
3 jajka
2 kopiate łyżki miękkiego masła
1,5 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Masa serowa:
0,5 kg twarogu (mielonego, z wiaderka)
2 łyżki mąki ryżowej
3/4 szkl. cukru
2 żółtka
150 ml przecieru/dżemu żurawinowego
1/2 szkl. grubo siekanych migdałów
szczypta mielonej laski wanilii
4 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Spód:
p.s nie masz jakiegoś tagu ze swoimi przepisami przypadkiem :D?
Ale dzięki, założę #gth - gotuj z Hannah ;)
Aha, i chyba raczej #gzh. Lub #gotujzhanna ;).
Proszków do serników na zimno? O rany, nigdy czegoś takiego nie używałam. Nigdy nie kupiłam "ciasta w pudełku" :|
Ale ten proszek do serników na zimno to dodaje się do sera czy rozpuszcza w wodzie? Bo jak to drugie, to ten sernik-fix jest "ulepszoną" żelatyną (np. z dodatkiem mąki ziemniaczanej czy aromatów).
Nie korzystam z gotowców, więc nie wiem, jaki jest skład tego produktu.
Często ludzie przepłacają, kupując chociażby "śmietan-fixy" - to sama skrobia ziemniaczana z aromatem śmietankowym. Prosta mąka sprzedawana jako niesamowity środek utrwalający bitą śmietanę.
Tagi zaobserwowane ;).
Oto i toto. Jest nawet instrukcja obsługi.
To nie koniec :3