Wpis z mikrobloga

Hej, tutaj koleś pokazuje, jak można szybko stworzyć grę za pomocą claude:
https://www.youtube.com/watch?v=dSY-bEY9Z5Y

Ogólnie jak wiemy, gra prosta i banalna, ale zrobił to za pomocą kilku komend i zrobił to co chciał pod siebie.

Ja często obserwowałem rozwój AI na podstawie prostej gry jaką jest kółko i krzyżyk. Pamiętam, jak pewnego czasu uczyłem się tej gry z tego poradnika:
https://www.youtube.com/watch?v=ROvAUVINlBE

Poradnik bardzo fajny, ale trwał ponad 50 minut, faktem jest, to że osoba tam dużo mówiła i tłumaczyła, ale pamiętam, ze podczas nauki człowiek miał wiele pytań które chciał zadać, ale nie miał w sumie komu i musiał na własnych próbach i błędach uczyć się tych banałów.

Dzisiaj taki claude buduje taką grę w kilkanaście sekund i możesz wskazać czego ma używać, albo czego nie ma używać (np. że chcesz używać map, albo listy, albo w sumie zrób mi to na refleksji, albo zrób glitch, że jak gracz naciśnie klawisz "X" otworzy się inna gra, która coś tam coś tam" .

Każdy blok kodu claude Ci skomentuje, powie czemu użył tego tak, a nie inaczej, wszystko wytłumaczy.

Czemu o tym piszę ? Rozwój AI wspiera rozwój nauki nie tylko samego programowania, ale jakiejkolwiek gałęzi (! ale trzeba uważać jak wszędzie), ale za X lat, będzie zapotrzebowanie na ludzi, którzy znają się na 'wszystkim', bo wojownicy jednego języka czy jednego frameworka - ich będzie masa.

#programowanie #porgramista15k #pracait #sztucznainteligencja #chatgpt #claude
Volantie - Hej, tutaj koleś pokazuje, jak można szybko stworzyć grę za pomocą claude:...
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Volantie: gry to słaby przykład. LLM jest dobry w przepisywaniu tego co już widział a tak się składa, że tutoriali na temat robienia gier w dowolnej technologii jest mnóstwo
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: czekam od tych 2 lat a żadne ai nadal nie potrafi wygenerować dobrych testów. Jak mu natomiast pokaże design i wireframe z figmy to kod ktory generuje to nie jest nawet poziom juniora…. Na serio chcialbym soboe uprościć życie i zrobic aby ai generowalo mi te monotonne rzeczy ale on nawet html z wlasnego stylebooka nie potrafi zrobic dobrze aby przy jakimś rozszerzeniu funkcjonalności nie przepisywał wszystkiego od poczatku…
  • Odpowiedz
@Volantie: Nowy Claude jest świetny. Masz rację, trend w it idzie w inną stronę niż "programista czegoś". Jeszcze nie widać wyraźnie wszystkiego, ale widać, że wciąż w cenie będą umiejętności logicznego myślenia, wyciągania wniosków czy wyszukiwania informacji. Rag pokazuje np. że może też wrócić moda na tzw. gofai, czyli metody klasyczne jak wnioskowanie logiczne, sieci semantyczne itd. Branża zatacza koło i wraca do podstaw, tylko w innym wydaniu.
  • Odpowiedz