Wpis z mikrobloga

#gielda

Mam już poduszkę bezpieczeństwa w EDO i jestem inwestorem długoterminowym. Nie interesuje mnie wybieranie pojedynczych spółek, jedynie trzymam sobie IWDA (ishares msci world). Jestem dość młody i zastanawiam sie czy nie lepiej podjąć trochę większe ryzyko. Na początku myślałem o sp500, które historycznie ma lepszą stope zwrotu, ale wpadłem na nasdaqa 100. Uwazacie ze sensownym jest wlozenie w longterm w jakis etf na nasdaq100? Czy lepiej trzymać sie bezpiecznego EDO + IWDA kosztem niższej stopy zwrotu? Wierzę w rynek tech / it, zwłaszcza że to mój zawód.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kamilops: Będzie rósł najszybciej ale równie szybko spadał. Wiesz że alokacja w IWDA to 75% Ameryki? Jak długi termin w stylu 20-30 lat to skąd wiesz, że ameryczka będzie radziła sobie tak świetnie przez tyle lat? Luknij na inwestomat, autor ostatnio fajny wpis wypuścił w klimacie twojego pytania
  • Odpowiedz
robić rebalansing, czy dzielić wpłaty na części i wpłacać?

@kamilops: tak

domyślam sie ze nasdaq bedzie rósł najszybciej

to że teraz rośnie wcale nie znaczy, że będzie rósł tak w przyszłości ale są na to spore szanse.
  • Odpowiedz
  • 0
@Madoy104: wiem, ale iwda trackuje rynki rozwinięte, wiec jezeli takie chiny czy tajwan z wschodzących staną sie rozwinięte, to chyba sam etf tez kupi te spółki i waga USA sie zmniejszy? Wiadomo, po cenie odpowiednio wyższej niż jakbym kupił EIMI teraz.
  • Odpowiedz
@kamilops dokładnie tak jak piszesz. Taki IWDA zrobi rebalancing przez te wszystkie lata i zdywersyfikuje, a przy etf na Nasdaq jesteś 100% Ameryka zawsze i tego nie zmienisz
  • Odpowiedz