Na wakacjach w Polsce złamałem obojczyk. W polskim szpitalu przeszedłem operację. Została wstawiona metalowa płytka która połączyła kości. Dodatkowo założony gips na 6 tyg według zalecenia lekarza. Cała ręka, klatka piersiowa, tułów. Na co dzień mieszkam i pracuję w Norwegii. Tydzień po zabiegu wróciłem do skandynawii. Od razu poszedłem na wizytę kontrolną do norweskiego ortopedy. Lekarz był w szoku i bardzo zdziwiony ile mam gipsu na sobie. Stwierdził, że nigdy czegoś takiego nie widział. Zrobione zostało RTG. Na zdjęciu wszystko OK. Podjął decyzję żeby zdjąć gips. Stwierdził, że tak będzie dla mnie lepiej. Dostałem od niego zalecenie abym zaczął powoli ćwiczyć rękę. Nie rozumiem takiej dużej różnicy w sposobie leczenia. W Polsce byłbym unieruchomiony przez 6 tyg... a tutaj od razu zalecone ćwiczenie ręki. Co o tym sądzicie? #medycyna #zdrowie #lekarz #pytaniedoeksperta
Nie rozumiem takiej dużej różnicy w sposobie leczenia. W Polsce byłbym unieruchomiony przez 6 tyg... a tutaj od razu zalecone ćwiczenie ręki. Co o tym sądzicie?
@MarX7: Kumpel se rozoral kolano na nartach. W austrii. Na szczescie w przedostatni dzien urlopu a nie w pierwszy. W szpitalu powiedzieli mu ze jak zostanie 2 tygodnie to go z tego wyciagna bezinwazyjnie. No ale nie mail tyle urlopu :P Wrocil do polski,
@MarX7 nie wiem jak w konkretnym przypadku ale wiem że akurat ortopedia dosyć mocno się zmienia co do podejścia i mocno odchodzi się od długotrwałego uruchamiania, właśnie na rzecz szybkiej rehabilitacji. Udowodnili, że to w wielu przypadkach skuteczniejsze.
@MarX7: Uruchamianie na tak długo to stara szkoła, druga kwestia masz metalowa płytke która powoduje ze kośc jest ustablizowana. Lepiej jak najszybciej wdrażac rehabiltacje aby pozniej nie było ograniczen w ruchu. Twoja metoda to metoda z lat 90. Sam za dzieciaka miałem złamany obojczyk, i tez miałem sporo gipsu na sobie i zero rehabilitacji. Zreszta kto w latach 90 miał jakieś rehabiltacje.
@MarX7: za dzieciaka miałem taki uraz to złożyli mi gips od pasa do szyi, no i ręką w pozycji zgiętej Po zdjęciu gipsu czułem że staw łokciowy zaczął się chyba zrastać bo długo w tym chodziłem. Nikt wtedy nie słyszał o czymś takim jak rehabilitacja. Po zdjęciu gipsu szybko zalożylim kurtkę i na pkes bo mało czasu było do odjazdu xD Plus tej sytuacji że wszystko jest ok
@2xpapanalepiku: Tylko tydzień miałem gips. Po zdjęciu gipsu ręka sztywna. Ból w łokciu przy jakimkolwiek ruchu. Nie wyobrażam sobie co byłoby po 6 tyg.
@MarX7: trafiłeś źle. Ja na początku zresztą też. 2 lata temu złamałamna wyjeździe nogę i dostałam na sorze gips pod sam tyłek i miałam się zgłosić do kontroli w poradni. Jak w końcu się dostałam to lekarz stwierdził że bez operacji się nie obejdzie, dał skierowanie do szpitala i życzył powodzenia (kilka godzin wystarczyło żebym zrozumiała dlaczego xD)
@MarX7: płytka ok, ale po co gips? jakaś starą szkoła wyjmij płytkę za rok jak się dobrze rośnie i koniecznie do fizjo - już teraz, niech ranę rozciąga i zrosty rozerwie
@gargantel: Polski ortopeda powiedział, że płytka do wyjęcia za 3 miesiące. W norweskim szpitalu potwierdzili. Do wyjęcia na jesień. Ćwiczę ręke w domu ale czuję takie usztywnienie na ranie. W środę idę do lekarza po skierowanie na fizjoterapię.
@MarX7: Już tłumaczę, otóż lekarz w Norwegii chce przywrócić cię do sprawności jak najszybciej bo jest patriotą i zależy mu żebyś jako imigrant mógł pracować na jego kraj jak najwięcej a nie robił sobie jakieś 6 tygodniowe przerwy i do tego pobierał zasiłek, podczas gdy lekarz w Polsce ma w------e bo na studiach 40 lat temu powiedzieli mu że każde złamanie trzeba unieruchomić na 6 tygodni i elo, mam nadzieję
@jajcek: nikt mnie nie chciał przyjąć. Wymagałam operacji na już, w jednym miejscu mi podali termin za pół roku. Koleżanka, ktora pracuje z fizjoterapeutami mi powiedziała, że ortopedzi nie lubią "sprzątać" po innych. Półtora tygodnia czekałam na operację, bo jeden się zlitowal i się zgodził mnie przyjąć. Przez ten czas co noga była w gipsie tak mi usztywniło kostkę (a to piszczel był złamany) ze dopiero rok pozniej, po kilku
#medycyna #zdrowie #lekarz #pytaniedoeksperta
@MarX7: Kumpel se rozoral kolano na nartach. W austrii. Na szczescie w przedostatni dzien urlopu a nie w pierwszy. W szpitalu powiedzieli mu ze jak zostanie 2 tygodnie to go z tego wyciagna bezinwazyjnie.
No ale nie mail tyle urlopu :P Wrocil do polski,
Po zdjęciu gipsu czułem że staw łokciowy zaczął się chyba zrastać bo długo w tym chodziłem. Nikt wtedy nie słyszał o czymś takim jak rehabilitacja. Po zdjęciu gipsu szybko zalożylim kurtkę i na pkes bo mało czasu było do odjazdu xD
Plus tej sytuacji że wszystko jest ok
Tylko tydzień miałem gips. Po zdjęciu gipsu ręka sztywna. Ból w łokciu przy jakimkolwiek ruchu. Nie wyobrażam sobie co byłoby po 6 tyg.
akurat trafiłem na norwega z krwi i kości ( ͡° ͜ʖ ͡°)
jakaś starą szkoła
wyjmij płytkę za rok jak się dobrze rośnie i koniecznie do fizjo - już teraz, niech ranę rozciąga i zrosty rozerwie
Polski ortopeda powiedział, że płytka do wyjęcia za 3 miesiące. W norweskim szpitalu potwierdzili. Do wyjęcia na jesień. Ćwiczę ręke w domu ale czuję takie usztywnienie na ranie. W środę idę do lekarza po skierowanie na fizjoterapię.