Zmagam się z dość nietypowym problemem, otóż stary laptop z zainstalowanym Windowsem 7 zmienił z dnia na dzień rozszerzenie wszysktich plików (tekstowe, jpg, pdf itd.) na nic mówiący format " .offvn " Google nie pokazuje dosłownie niczego po wpisaniu tej nazwy. Osoba użytkująca komputer zapewnia że absolutnie niczego nie ściągała i nie klikała w żadne podejrzane linki. Nie mam pojęcia co robić, macie jakieś pomysły ? ¯\(ツ)/¯
Dodam, że oczywiście żaden z programów zainstalowanych na komputerze nie jest w stanie otworzyć tego formatu.
@1atilla1: Złapałeś wirusa, pliki zostały ukryte i widzisz tylko ich odpowiedniki. W ustawieniach zrób żeby było widać ukryte pliki albo pobierz shadow explorer żeby wszystkie pliki odzyskać.
@1atilla1: wrzuciło ci pliki na geometryczny zapis XD
OFF (Object File Format) is a geometry definition file format containing the description of the composing polygons of a geometric object. It can store 2D or 3D objects, and simple extensions allow it to represent higher-dimensional objects as well.
Osoba użytkująca komputer zapewnia że absolutnie niczego nie ściągała i nie klikała w żadne podejrzane linki.
@1atilla1: mhm, jak zawsze - "PANIE NIC NIE KLIKOŁECH, TO SIE SAMO WZIEŁO I ZMIENIŁO" xD Zaszyfrowane, widać po nazwie, że końcówka _jpg po to, żeby po zapłacie frycowego albo i nie, przywróciło do tego co było. Na pulpicie u tego usera bądź gdziekolwiek indziej nie masz jakiegoś .cmd czy .bat, który wyświetli informację o
@kidi1: @takJakLubimy @tellet Mieliście rację Panowie, niestety wygląda to na ransomware. Warto z tym powalczyć samemu, albo z pomocą jakiegoś specjalisty ? Próbowałem już z panem Hindusem z jutuba, póki co bez skutku ( ͡°ʖ̯͡°)
Zmagam się z dość nietypowym problemem, otóż stary laptop z zainstalowanym Windowsem 7 zmienił z dnia na dzień rozszerzenie wszysktich plików (tekstowe, jpg, pdf itd.) na nic mówiący format " .offvn "
Google nie pokazuje dosłownie niczego po wpisaniu tej nazwy.
Osoba użytkująca komputer zapewnia że absolutnie niczego nie ściągała i nie klikała w żadne podejrzane linki.
Nie mam pojęcia co robić, macie jakieś pomysły ? ¯\(ツ)/¯
Dodam, że oczywiście żaden z programów zainstalowanych na komputerze nie jest w stanie otworzyć tego formatu.
#kiciochpyta #komputery #problem #programowanie #windows #informatyka
@1atilla1: ja polecam biedronkowy szejkomat - można sobie rabat wyszejkować na coś na przykład
Słabo to wygląda.
Kopii danych oczywiście brak?
OFF (Object File Format) is a geometry definition file format containing the description of the composing polygons of a geometric object. It can store 2D or 3D objects, and simple extensions allow it to represent higher-dimensional objects as well.
@1atilla1: mhm, jak zawsze - "PANIE NIC NIE KLIKOŁECH, TO SIE SAMO WZIEŁO I ZMIENIŁO"
xD
Zaszyfrowane, widać po nazwie, że końcówka _jpg po to, żeby po zapłacie frycowego albo i nie, przywróciło do tego co było. Na pulpicie u tego usera bądź gdziekolwiek indziej nie masz jakiegoś .cmd czy .bat, który wyświetli informację o
Warto z tym powalczyć samemu, albo z pomocą jakiegoś specjalisty ? Próbowałem już z panem Hindusem z jutuba, póki co bez skutku ( ͡° ʖ̯ ͡°)
https://www.shadowexplorer.com/downloads.html
@SarahC: I z czego się śmiejesz jak kretynka?
https://www.cyclonis.com/pl/co-to-jest-shadow-copy-i-jak-go-uzywac/