Wpis z mikrobloga

Płaski korkociąg. Cholernie ciężko z tego wyjść. Powstaje na skutek złego wyważenia samolotu (środek ciężkości za bardzo na tył). Jedynym sposobem wyjścia jest przesunięcie masy do przodu, a następnie przejście do normalnego korkociągu. W pasażerskim to i tak skończyłoby się masakrą pasażerów.
  • Odpowiedz
  • 0
@pablos22: @uriuk okay, a dlaczego w takiej sytuacji pilot nie daje pełnej mocy silników i nie próbuje sterem i lotkami wejść w stromy? Próbuje to na chłopski rozum ogarnąć; rozumiem dlaczego coś takiego może się zadziać w szybowcu ale dlaczego to się mogło stać w maszynie z potencjalnie sporą mocą?
  • Odpowiedz
@thorgoth: może niewystarczające doświadczenie +stres sytuacyjny - kapitanem był kilka miesięcy. W tej konfiguracji stery niebardzo reagują bo nie ma opływu i pewnie poziomy stabilizator był już zasłonięty skrzydłami. Jak kol. instruktor wspomniał, może i kwestia niekorzystnego wyważenia choć nie było pełnego obłożenia pasażerami.
  • Odpowiedz
Jaka może być przyczyna że samolot spada w taki sposób a nie lotem szybowcowym?

@thorgoth: oblodzenie bądź złe wyważenie.

okay, a dlaczego w takiej sytuacji pilot nie daje pełnej mocy silników i nie próbuje sterem i lotkami wejść w
  • Odpowiedz
@thorgoth: Z płaskiego wychodzi się przez przesunięcie środka ciężkości do przodu. Ja odpinałem pasy i przysuwałem sie do deski przyrządów. W pasażerskim trzeba by nakłonic pasazerow do przemieszczenia sie pod kabinę polotów. Problem w tym, że w efakcie samolot przechodzi z stromy korkociąg (z którego da się wyjsc), ale wtedy leci dzioben w dól. Podczas wychodzenia masz dośc duze przeciązenie dodatnie, a poźniej niedociążene, albo nawet przeciązenie ujemnie. Nawet nie
  • Odpowiedz
rozumiem dlaczego coś takiego może się zadziać w szybowcu ale dlaczego to się mogło stać w maszynie z potencjalnie sporą mocą?

@thorgoth: Tak BTW szybowce i samoloty GA certyfikuje się na wyjście z korkociągu, samolotów pasażerskich na to nawet nie testują, bo jak wpadniesz w korkociąg w takim samolocie to już za późno na ratowanie się, stąd "stick pusher" w samolotach tego typu jak ATR.
  • Odpowiedz