Elo Mirki, właśnie dostałem telefon z PolTransplantu, że jestem wstępnie zgodny do przeszczepu szpiku.
Na środę po świętach jestem umówiony w RCKiK w Katowicach na pobranie próbek do dalszych badań. Być może okaże się, że jednak nic z tego, a być może pociągniemy to do końca i komuś mój szpik pomoże.
Jesteście zainteresowani ewentualną relacją, co i jak i jak to będzie wyglądać na każdym etapie?
@paypalowiec: @Bobsoon: A to nie ma jednej ogromnej bazy dawców? : D Ja się zarejestrowałam w tym DKMSie i teraz jak ktoś z "podopiecznych" PolTransplantu będzie ze mną zgodny, to się nigdy nie dowie? :D
@isomalta: To wygląda tak, że jest kilka, ale powinnaś się zarejestrować tylko w jednej, ponieważ przy szukaniu zgodnych dawców przeszukuje się wszystkie, a Twoja obecność w kilku bazach zakłócała i wydłużałaby ten proces. Bazy są jakby 'wspólne' więc bez obaw, jeśli pojawi się zgodność z kimś z 'innej' bazy to nie ma to znaczenia :)
To wygląda tak, że jest kilka, ale powinnaś się zarejestrować tylko w jednej, ponieważ przy szukaniu zgodnych dawców przeszukuje się wszystkie, a Twoja obecność w kilku bazach zakłócała i wydłużałaby ten proces. Bazy są jakby 'wspólne' więc bez obaw, jeśli pojawi się zgodność z kimś z 'innej' bazy to nie ma to znaczenia :)
@Bobsoon: Gratulacje, ja jestem w bazie od dobrych 7 lat i cisza... Zdecydowanie czekam na relację... Przez kilka lat organizowałem akcję rekrutacji dawców "SZPIK CITY", do dziś prowadzę blog edukacyjny http://szpikcity.wordpress.com ( @janek_kos: tam znajdziesz też listę stalych ośrodków Poltransplantu poza RCKiK ). Taka historia by mi się bardzo przydała (oczywiście trzymam kciuki za przejście procedur oceny stanu zdrowia, potwierdzenie typowania i wybranie Ciebie spośród grona potencjalnie pasujących
@marcobolo: To jeszcze tak gwoli wyjaśnienia, Czy zarejestruję się w DKMS, czy RCKiK nie robi dużej różnicy? W razie potrzeby znajdą mnie w każdej bazie? Bo myślałem, że będąc w DKMS mógłbym pomóc komuś nawet z Europy, a w RCKiK tylko Polakom. No już sam nie wiem jak to jest :D
@czysta: RCKiK to nie baza, tylko Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa, taka placówka w Katowicach, pobierają tam krew i inne takie :) Gdziekolwiek się zarejestrujesz, czy to DKMS czy Poltransplant, to nie będzie to chyba miało żadnej różnicy, bo jak wspomniałem wyżej, a potwierdził to paypalowiec (a on szpik oddał) - przeszukują wszystkie bazy.
@czysta: Żadnej... Wszystkie rejestry na świecie zrzesza bmdw.org (swoją drogą kiedyś mieli na stronie statystyki liczby dawców w każdym rejestrze który jest zrzeszony ale z niewyjaśnionych przyczyn zdjęli je parę miesięcy temu). Rejestrując się w dowolnym rejestrze możesz pomóc dowolnemu choremu z całego świata (jeśli tylko będzie pasował). Zresztą szpik dla Polaków często pochodzi z niemieckiego DMKS oraz z USA (zbliżona genetycznie polonia).
Na środę po świętach jestem umówiony w RCKiK w Katowicach na pobranie próbek do dalszych badań. Być może okaże się, że jednak nic z tego, a być może pociągniemy to do końca i komuś mój szpik pomoże.
Jesteście zainteresowani ewentualną relacją, co i jak i jak to będzie wyglądać na każdym etapie?
#szpik #barylkakrwi (może będziecie zainteresowani :) ) #bobdajeszpik i troche #coolstory
a i kwestia przyznania odznaki dawcy przeszczepu. k---a parodia....
@Bobsoon: Dokładnie tak.
a odznaka to odsyłam do wiki http://pl.wikipedia.org/wiki/Odznaka_%22Dawca_Przeszczepu%22
Komentarz usunięty przez autora