Wpis z mikrobloga

Przeczytałem, że przyjmowanie kreatyny zwiększa objętość mięśni także w ten sposób, że zatrzymuje ona wodę w komórkach, przez co wydają się one większe, a masa ciała wzrasta (ale nie masa mięśniowa).

Czy zauważyliście coś takiego?

Pytam, bo ostatnio otrzymuję dużo pozytywnych komentarzy na temat mojej sylwetki (ćwiczę regularnie), ale zmartwiła mnie ta informacja, bo może się okazać, że to po prostu woda.

Czy jeżeli przestanę ją przyjmować, ale będę ćwiczyć nadal, to stracę objętość w mięśniach? Jakie macie doświadczenia?

#silownia #mikrokoksy #mirkokoksy

Suplementacja kreatyną często powoduje zwiększenie masy ciała, co może być mylone ze zwiększeniem masy mięśniowej. Zwiększenie wewnątrzkomórkowego stężenia kreatyny powoduje na zasadzie osmotycznej napływ wody do komórek, ponieważ kreatyna jest substancją osmotycznie czynną. Jest więc możliwe, że zwiększenie masy jest uzyskiwane głównie dzięki zatrzymaniu wody, a nie przyrostu mięśni.

https://www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/84849,kreatyna-dzialania-niepozadane
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AlexBrown: chcesz, ponieważ to jeden z rodzajów hipertrofii sarkoplazmatyczna plus nacisk na powięź i impuls dla miofibrylarnej. Dodatkowo zwiększenie performance przekładający się również na hipertrofię
  • Odpowiedz