Wpis z mikrobloga

Nikt nie chce chodzić ze mną do Shooting Range Kraków bo za drogo :( Naczytałem się opinii o innych strzelnicach, że zlewka ze strony instruktorów, nieprofesjonalne podejście itp. Jest coś jeszcze na podobnym poziomie?

#krakow #strzelnica #strzelectwo
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kurkur: zrobienie pozwolenia i chodzenie samemu. Poważnie, na komercji nie masz co liczyć na sensowne podejście, bo i tak cię nic nie nauczą z prostego względu: nikomu na tym nie zależy, masz przyjść i wykupić pakiet i instruktora, a nie umieć strzelać. A amunicja na komercji jest droższa 2-3 razy niż w sklepie.
  • Odpowiedz
@Kurkur: Zawody za cały rok możesz odwalić w jeden dzień. Wystarczy 8 startów. Ja jeszcze przed zrobieniem pozwolenia wybrałem się na jakieś losowe zawody w okolicy i w ciągu godziny, nie śpiesząc się zrobiłem sobie 4 starty.

Co do repliki, to mam replikę glocka, ale nie asg, tylko wiatrówkę. Nie mam porównania z normalnym glockiem, bo ostatnio z jakiegokolwiek strzelałem dobrych parę lat temu. Na pewno wymiary i masę ma
  • Odpowiedz
  • 0
@bukszpryt: Jeśli jest replika która świetnie odwzorowuje parametry fizyczne i działanie to na tę chwilę wystarczy mi taki substytut. Te zawody odbywają się wielokrotnie w ciągu roku? To taki spęd leśnych dziadków czy urozmaicony przekrój społeczny?
  • Odpowiedz
@Kurkur: Zawodów maż sporo w każdym województwie. Nie mam dużego porównania jak wyglądają, bo byłem tylko na jednych.

Nie były to takie typowe zawody, jakich by się można było spodziewać, że siedzą wszyscy zawodnicy i po kolei strzelają.
Ta tura zawodów ustawiona była w kalendarzu na dwa dni - czwartek i niedzielę.
Procedura była taka, że dzwonisz i się umawiasz na konkretną godzinę na dany dzień i mówisz w ilu konkurencjach będziesz startować. Łącznie było ich chyba 8 (akurat żeby wszystkie starty na rok odwalić). Przychodzisz na strzelnicę, wpisujesz się w książkę, mówisz jakie konkurencje chcesz strzelać, płacisz, dostajesz odpowiednie tarcze i idziesz na oś. Sędzia/prowadzący strzelanie pokazuje gdzie i z czego będziesz strzelał i po kolei wydaje b--ń i amunicję (jeśli nie masz swoich). Oddajesz tarcze i tyle. Wyniki masz w
  • Odpowiedz
  • 0
Tych zawodów od cholery jest pod ciekawymi nazwami nawet w mojej miejscowości. Teraz sprawdziłem. Czyli drukujesz świstek i zbierasz osiem podpisów. Ok, nie jest to takie uciążliwe jak się wydawało.
  • Odpowiedz
Jest niestety ten durny wymóg uczestnictwa w zawodach.

@Kurkur: nie ma wymogu. Jak zrobisz pozwolenie zgodnie z najczęstszym wyborem ludzi, czyli sport+kolekcja, to mozesz później zachować samo pozwolenie kolekcjonerskie. Tak się robi właśnie na wypadek sytuacji, gdyby człowiek z różnych przyczyn nie mógł zrobić startów w danym roku, co spowodowałoby utratę pozwolenia sportowego.
  • Odpowiedz
Nie spodziewałem się tutaj osób z pozwoleniami.

@Kurkur: mnóstwo ludzi ma. Pewnie jakbyś zbadał temat np. w pracy czy wśród znajomych, to przynajmniej kilka osób posiada własne zabawki.
  • Odpowiedz
@Kurkur: jest więcej niż Ci się wydaje, jak poobserwujesz odpowiednie tagi i to bardziej kompetentnych. Ja to zielona jak szczypiorek na wiosnę, ale część mitów już mogę obalać ;)

To nie jest coś, czym się chwalisz jak kogoś dopiero poznajesz, ale jakbyś porozmawiał to okaże się, że ma więcej osób niż się spodziewasz.

Jesteś z Krakowa lub okolic skoro pisałeś o tej konkretnej strzelnicy, obserwuj sobie strony krakowskich klubów, robią
  • Odpowiedz
  • 0
Wpaść jako obserwator - od tego bym zaczął. Widzę, że można posiadać Berettę 92S na kolekcjonerskim. Nie jest źle.
  • Odpowiedz
Nie spodziewałem się tutaj osób z pozwoleniami.

@Kurkur: da się wyrobić w trochę ponad 2 miesiące i to łatwiejsze niż ludzie sobie wyobrażają.

To że nie jest to takie popularne to tylko kwestia kosztów i świadomości
  • Odpowiedz
  • 0
@PiersiowkaPelnaZiol: „ …pistoletów lub rewolwerów centralnego zapłonu o kalibrach od 6 mm do 12 mm” ok to teraz nie mam wątpliwości o co dokładnie chodzi w tym pozwoleniu. Gugiel wypluwa marne info ostatnimi czasy. @Atreyu Większość roku spędzam zagranicą i nie wiem czy tak szybko to ogarnę. Test skomplikowany? 10 pytań z większej puli. Zgadza się? Oraz egzamin praktyczny w obecności policji?
  • Odpowiedz