@kodecss ale przecież żłobki publiczne nie mogą ot tak podnosić opłat xD Poza tym w aktualnym programie ZUS niczego nie zwracał tylko płacił do żłobka bezpośrednio 400zl (z czego miało to być czesne, a nie koszty wyżywienia)
@kodecss: tam, gdzie chodzą moje dzieciaki jest tak samo. Wcześniej cena to było ~700 zł, obecnie dostali dofinansowanie z jakiegoś unijnego programu, po 850 zł na dziecko. To podnieśli ceny do 1550, więc ludzie nadal płacą 700, ale żłobek dostaje więcej. Tylko u mnie mowa o placówce prywatnej.
ale przecież żłobki publiczne nie mogą ot tak podnosić opłat xD
@Lonate: jest kwota maksymalna ile może kosztować pobyt dziecka
@Lonate: jeśli to nie jest duży samorząd i ma np. kilka żłobków, z czego każdy załapał się do programu, to (chyba) nic nie stoi na przeszkodzie, aby tak drastycznie podnieśli ceny. Tylko teraz zgłupiałem i nie jestem pewny, czy żłobki publiczne też pod ten limit podpadają, ale wydaje mi się, że tak, bo program "aktywny maluch" jest skierowany zarówno do żłobków prywatnych jak
@kodecss no tak, właśnie u mnie zlobek kosztuje 1000 i już się zakładamy z mężem, że podniosą do 1500 bo glupi tylko nie podniesie bo to darmowa kasa. Potem mnie tylko wkur**ją stare rury jak się mądrują, że one 30lat temu wychowywały dzieci beż żadnych plusów.... no ok ale wtedy nic nie zawrzało sztucznie cen.
@gorzki99 czlowieku k---a tu nie chodzi o o to.. 1. Bo dalej bedzie doplacal 200 zl 2. 800+ tu w ogole nie bierzemy pod uwage 3. Tu chodzi o to ze zlobek podnosi cene prawie 4 krotnie bo rozdaja jakis kolejny bon 4. A jesli tak jest to skad na to pieniadze 5. I czemu sie podniesli z 600 na 1700 a nie np 1500? Bo 200 musza wydrzec od rodzicow?
@emenems: Ok ale dlaczego pomija skoro tego nie zarabia tylko dostaje? Czyli nadal to jest bonus od panstwa a nie wydatek. Taki sam bonus jak wszelkie inne doplaty.
@gorzki99: k---a j----y imbecylu nikt tu nie mówi o 800 plus.. i tego tu się nie wlicza. Czemu w ogóle wliczasz w to 800 plus?
Tu k---a chodzi mi o to że wchodzi jakiś s---------y program, gdzie dawniej (tak się domyślam) żłobki państwowe kosztowały +/- 600 zł i rodzice dostawali zwrot 400 zł. A teraz wchodzi jakiś program gdzie rodzice mają rzekomo dostać 1500 zł na opiekę dla dziecka -
Ej gadam z bratem i niewiem czy on cos p------i czy co.
Moj brat ma dziecko w zlobku panstwowym i placi za nie 600 zl miesiecznie z czego zus mu zwracal 400 zl
Teraz mi mowi ze ma wejsc jakis aktywny rodzic i za kazdze dziecko w zlobku dostaje 1500 zl
W zwiazku z tym jego zlobek podnosi oplaty na 1700 zl
No i bedzie placil 1700 zl a panstwo my zwróci 1500 zl
Gdzie tu k---a logika?
Komentarz usunięty przez autora
@kodecss: Obrazales sie w szkole na matematyke?
Czyli niby placi
@Lonate: jest kwota maksymalna ile może kosztować pobyt dziecka
@Lonate: jeśli to nie jest duży samorząd i ma np. kilka żłobków, z czego każdy załapał się do programu, to (chyba) nic nie stoi na przeszkodzie, aby tak drastycznie podnieśli ceny. Tylko teraz zgłupiałem i nie jestem pewny, czy żłobki publiczne też pod ten limit podpadają, ale wydaje mi się, że tak, bo program "aktywny maluch" jest skierowany zarówno do żłobków prywatnych jak
Potem mnie tylko wkur**ją stare rury jak się mądrują, że one 30lat temu wychowywały dzieci beż żadnych plusów.... no ok ale wtedy nic nie zawrzało sztucznie cen.
A kto to napisal?
1. Bo dalej bedzie doplacal 200 zl
2. 800+ tu w ogole nie bierzemy pod uwage
3. Tu chodzi o to ze zlobek podnosi cene prawie 4 krotnie bo rozdaja jakis kolejny bon
4. A jesli tak jest to skad na to pieniadze
5. I czemu sie podniesli z 600 na 1700 a nie np 1500? Bo 200 musza wydrzec od rodzicow?
Doplacalby jakby nie nie dostawal 800. Ale dostaje. Wiec ze swojej wyplaty NIE DOPLACA. "Doplaca" z tego co dostal od "panstwa"
Doplacac = placic za cos z tego co sie WYPRACOWALO. Nie z tego co sie
Rozwiązujecie różne równania i kłócicie się o wynik...
Op stwierdzil ze jego brat doplaca do zlobka.
Udowodnilem ze nie dosc ze nie doplaca to jeszcze wychodzi na plus.
Skorygujesz te rownanie?
Obaj macie rację, tylko różne założenia ¯_(ツ)_/¯
Taki sam bonus jak wszelkie inne doplaty.
Czemu w ogóle wliczasz w to 800 plus?
Tu k---a chodzi mi o to że wchodzi jakiś s---------y program, gdzie dawniej (tak się domyślam) żłobki państwowe kosztowały +/- 600 zł i rodzice dostawali zwrot 400 zł. A teraz wchodzi jakiś program gdzie rodzice mają rzekomo dostać 1500 zł na opiekę dla dziecka -