Wpis z mikrobloga

#zalesie #prawo #dzieci #bekazpisu dla zasiegu.

Ej gadam z bratem i niewiem czy on cos p------i czy co.

Moj brat ma dziecko w zlobku panstwowym i placi za nie 600 zl miesiecznie z czego zus mu zwracal 400 zl

Teraz mi mowi ze ma wejsc jakis aktywny rodzic i za kazdze dziecko w zlobku dostaje 1500 zl

W zwiazku z tym jego zlobek podnosi oplaty na 1700 zl

No i bedzie placil 1700 zl a panstwo my zwróci 1500 zl

Gdzie tu k---a logika?
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kodecss ale przecież żłobki publiczne nie mogą ot tak podnosić opłat xD Poza tym w aktualnym programie ZUS niczego nie zwracał tylko płacił do żłobka bezpośrednio 400zl (z czego miało to być czesne, a nie koszty wyżywienia)
  • Odpowiedz
@kodecss: tam, gdzie chodzą moje dzieciaki jest tak samo. Wcześniej cena to było ~700 zł, obecnie dostali dofinansowanie z jakiegoś unijnego programu, po 850 zł na dziecko. To podnieśli ceny do 1550, więc ludzie nadal płacą 700, ale żłobek dostaje więcej. Tylko u mnie mowa o placówce prywatnej.

ale przecież żłobki publiczne nie mogą ot tak podnosić opłat xD

@Lonate: jest kwota maksymalna ile może kosztować pobyt dziecka
  • Odpowiedz
Bo publiczne są regulowane jednak przez samorząd

@Lonate: jeśli to nie jest duży samorząd i ma np. kilka żłobków, z czego każdy załapał się do programu, to (chyba) nic nie stoi na przeszkodzie, aby tak drastycznie podnieśli ceny. Tylko teraz zgłupiałem i nie jestem pewny, czy żłobki publiczne też pod ten limit podpadają, ale wydaje mi się, że tak, bo program "aktywny maluch" jest skierowany zarówno do żłobków prywatnych jak
  • Odpowiedz
@kodecss no tak, właśnie u mnie zlobek kosztuje 1000 i już się zakładamy z mężem, że podniosą do 1500 bo glupi tylko nie podniesie bo to darmowa kasa.
Potem mnie tylko wkur**ją stare rury jak się mądrują, że one 30lat temu wychowywały dzieci beż żadnych plusów.... no ok ale wtedy nic nie zawrzało sztucznie cen.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@gorzki99 czlowieku k---a tu nie chodzi o o to..
1. Bo dalej bedzie doplacal 200 zl
2. 800+ tu w ogole nie bierzemy pod uwage
3. Tu chodzi o to ze zlobek podnosi cene prawie 4 krotnie bo rozdaja jakis kolejny bon
4. A jesli tak jest to skad na to pieniadze
5. I czemu sie podniesli z 600 na 1700 a nie np 1500? Bo 200 musza wydrzec od rodzicow?
  • Odpowiedz
@kodecss: Czlowieku to k---a doklanie chodzi o to.

Doplacalby jakby nie nie dostawal 800. Ale dostaje. Wiec ze swojej wyplaty NIE DOPLACA. "Doplaca" z tego co dostal od "panstwa"

Doplacac = placic za cos z tego co sie WYPRACOWALO. Nie z tego co sie
  • Odpowiedz
@emenems: Ale dlaczego rozne?
Op stwierdzil ze jego brat doplaca do zlobka.

Udowodnilem ze nie dosc ze nie doplaca to jeszcze wychodzi na plus.

Skorygujesz te rownanie?
  • Odpowiedz
@emenems: Ok ale dlaczego pomija skoro tego nie zarabia tylko dostaje? Czyli nadal to jest bonus od panstwa a nie wydatek.
Taki sam bonus jak wszelkie inne doplaty.
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99: k---a j----y imbecylu nikt tu nie mówi o 800 plus.. i tego tu się nie wlicza.
Czemu w ogóle wliczasz w to 800 plus?

Tu k---a chodzi mi o to że wchodzi jakiś s---------y program, gdzie dawniej (tak się domyślam) żłobki państwowe kosztowały +/- 600 zł i rodzice dostawali zwrot 400 zł. A teraz wchodzi jakiś program gdzie rodzice mają rzekomo dostać 1500 zł na opiekę dla dziecka -
  • Odpowiedz