Wpis z mikrobloga

Aligatory na Florydzie to jest realne zagrozenie zycia? W sensie nie chodzi o jakies zapuszczanie sie na bagna ale tak jak tu. Tam sporo domow jest przy jakiejs sadzawce. Siadasz na lezaku, sluchasz muzyki na sluchawkach albo zasypiasz i podchodzi takie źwierze. No i juz sie nie budzisz.

https://www.facebook.com/reel/980207706773305?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

#usa #stany #floryda
#pytanie
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@ChlopoRobotnik2137:

No ale tak, mysle ze jesli one tak podchodza na taras to jest jakas masakra. Zostawisz na chwile dzieci bawiace sie w ogrodzie....

Ze tez nie stosuja tam jakis siatek w wodzie w miejscu gdzie taki kanal wplywa na tereny zamieszkale aby odciac im droge.
  • Odpowiedz
@cotozazycie: To zależy. Tam się nie śpi na zewnątrz, szczególnie na słońcu, bo się spalisz.
Aligatory nie atakują poza swoim terenem, czasem kręcą się z ciekawości, a czasem z braku terenu, bo ostatni boom budowlany odebrał im sporo miejsc do życia. Jak dobrze pamiętam, to służby nawet nie chcą jeździć po gatory poniżej 6 stóp.
Gorsze są krokodyle, ale te występują przy brzegach oceanu i są większe, choć znacznie rzadsze.
  • Odpowiedz
  • 0
@DanielAquarius: to znaczy mialem na mysli pod jakims parasole w cieniu i raczej zimą.

Mieszkasz tam? Jeszcze jestem ciekawy czy w czasie takich upalow jak teraz jest gdzie sie schlodzic wskakujac do wody? Czy wszelkie sadzawki, jeziora, baseny maja mocno cieplą wode i kapanie sie w takich miejscach to nic przyjemnego(wiadomo w PL temp wody w zalewach jest w sam raz ale latem nie ma ponad 30st ciagle przez cale
  • Odpowiedz
@cotozazycie: sa, pojawiają się nawet w. centrach miast ale to nie jest zagrożenie, zaraz je wyłapują i wywoża, nikt normalny nie siedzi i nie tapla się w sadzawkach czy kanałach od tego są baseny i ocean. Jakbyś zasnął na Florydzie na zewnątrz to byś prędzej umarł z udaru i ode widnienia a nie ze aligator cię zje. Pewnie większym zagrożeniem są psy które potrafią atakować bez powodu, aligator tylko jak
lajsta77 - @cotozazycie: sa, pojawiają się nawet w. centrach  miast ale to nie jest z...

źródło: IMG_6153

Pobierz
  • Odpowiedz
@cotozazycie:
Będę mieszkał.
Tak jak napisał @lajsta77
strach przed nimi jest bezsensowny. One mają lepsze okazje do polowania niż ludzi.
A kąpiesz się na basenie lub w oceanie. Swoje baseny często mają osiedla, więc schłodzenie się nie jest problemem. Czasem ludzie jeżdżą do tzw. Springs, gdzie jest bardzo czysta woda i zimna, a one tego nie lubią, więc nie zbliżają się.
Gdzie lepiej mieszkać, to nie wiem, bo i
  • Odpowiedz
@cotozazycie: Dobra. Jako, że moja narzeczona jest z tego jakże wspaniałego obszaru Stanów Zjednoczonych mogę napisać iż ludzie bardzo często tam mówią, że aligatorów nie trzeba się bać bo one nie atakują ludzi, ale dla mnie to jest zawsze bardzo lekkomyślne i jednak pozostałbym ostrożny w kontakcie z nimi bo nimi bardziej w Afryce to ma miejsce, ale takie ktore jedzą ludzi też się zdarzają. Jest na przykład duże ryzyko
  • Odpowiedz
a czy przypadkiem aligatory nie polują poza wodą? Przynajmniej tego nie kojarzę

@Towarzysz_Pawulon: Nie wiem, nie chcę pisać głupot. Dla mnie po prostu niebezpieczne są. Ja widziałem na przykład jak kiedyś aligator nie pamiętam co chyba jakąś kaczkę czy mewę zjadł to, aby mu tak oczy wystawały z pod wody na początku i przy brzegu boom. Dla mnie to jest trochę igranie z losem tak jak na przykład rekiny albo
  • Odpowiedz
mam kolezanke na Florydzie, to mowila, ze w okolicznym sztucznym jeziorku na osiedlu sa aligatory :] takze trzeba uwazac przy kazdym zbiorniku wodnym

@ChlopoRobotnik2137: To jest akurat całkiem możliwe, bo tam bardzo często osiedla budują w ten sposób, że masz jakieś sztuczne jezioro i dookoła jakby coś co my byśmy chyba blokami nazwali takimi mniejszymi i tam zdarza się, że pływają właśnie aligatory.
  • Odpowiedz
@DanielAquarius @Cztero0404 @Cztero0404 @Towarzysz_Pawulon

U mnie nie ma aligatorow ale jest najwieksze zageszczenie czarnych niedzwiedzi w usa. Zdarza sie ze ktos zginie zabity przez niedzwiedzia.
Jednak statystycznie szanse na to ze zabije cie niedzwiedz czy aligator sa niewielkie.
Logiczniejszy jest strach przed jazda samochodem niz przed aligatorami, mountain lions, niedzwiedziami czy latwym dostepem do broni palnej xD
  • Odpowiedz
Logiczniejszy jest strach przed jazda samochodem niz przed aligatorami, mountain lions, niedzwiedziami czy latwym dostepem do broni palnej xD

@cerbera: Dostęp do broni palnej w Stanach Zjednoczonych to ogólnie dość dyskusyjna sprawa. Jeszcze w 2018 roku chory psychicznie chłop mógł kupić karabin typu ar-15 mając 18 lat a następnie iść do swojej starej szkoły i zabić 17 osób a drugie 17 postrzelić. Dopiero March for our lives ludzie z Parkland
  • Odpowiedz
@Cztero0404 to wygoogluj samochody zniszczone przez niedzwiedzia. Czasem ktorys otworzy drzwi wpakuje sie do srodka a pozniej sie zatrzasnie. Auto total loss po takiej akcji xD
  • Odpowiedz