Wpis z mikrobloga

siemanko Miruny, jaka blokadę tarczy hamulcowej z alarmem polecacie? Moto będzie stał na dworze pod pokrowcem w sezonie poza oczywiście garaż. Mieszkamy na parterze i w sumie motocykl będę widział z okna(10m przed oknami jest mini parking) więc alarm musi być bo się zawsze obudzę w razie w 😅 oczywiście motocykl będzie miał też AC ale wolę się z kilkau frontów zabezpieczyć #motocykle
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Boroborro: Cześć, do takiej blokady na tarczę nie ma co dopłacać, łatwo się ich pozbyć, straszak, który wyje więc zniechęci przeciętnego złodziejaszka. Na podludzi, degeneratów (bo inaczej złodzieja nazwać nie można) taka blokada nie zrobi wrażenia - dużo też pomaga to, że przykrywasz pokrowcem.

Polecam też obejrzeć Luczyna w sprawie zabezpieczeń:
Luczyn - 1
Luczyn - 2
Luczyn
  • Odpowiedz
  • 0
@Kowalny super dzięki za info, właśnie tak myślałem że to bardziej pozorne zabezpieczenie ale alarm jak najbardziej by się przydał, tak jak mówiłem moto praktycznie pod oknem na parterze więc w moment bym wiedział co jest grane ( ͡° ͜ʖ ͡°) zaraz sobie odpalę filmiki👍
  • Odpowiedz
@Boroborro: imo lepsze jest rozwiązanie, które ja stosuję - blokada na tarcze bez alarmu i alarm w miejscu, gdzie nie da się go unieszkodliwić walnięciem młotkiem, czyli pod bakiem, pod siedzeniem itp.
  • Odpowiedz
alarm w miejscu, gdzie nie da się go unieszkodliwić walnięciem młotkiem, czyli pod bakiem, pod siedzeniem

@apeee: ogólnie te alarmy są bardziej po to, aby denerwować sąsiadów niż żeby wystraszyć złodzieja. Ludzie jak słyszą alarm w dzisiejszych czasach to już ich tak nie rusza, aby spojrzeć co się dzieje i zadzwonić na policję, gdy rzeczywiście zobaczą kradzież. Dlatego lepszym sposobem zawsze jest fizyczne unieruchomienie pojazdu, albo chociaż utrudnienie jego kradzieży.
  • Odpowiedz
  • 0
@krzysztof2033 masz jakieś konkretne? Bo jeżeli tak to nie wyświetla mi się Link/zdjęcie a chętnie bym sprawdził. Alarm w tym zabezpieczeniu będzie bardziej dla mnie bo motocykl będzie stał pod oknami więc jak zawyje jestem w 10sekund przy nim, nie liczę że mi ktoś postronny pomoże bo wiem jak jest…
  • Odpowiedz
@Boroborro: Sensem tego wyjca jest ostrzec przed założoną blokadą zanim pojedziesz, jak masz tak blisko to czujnik drgań i moduł BT/Wifi który da Ci znać na telefon że ktoś grzebie przy moto.

Gx
  • Odpowiedz
  • 0
Zamówiłem takiego Kovixa, oglądałem filmiki od kolegi który podlinkował u góry i wyszło że przy takich disc lockach ważna jest też grubość trzpienia gdzie wiekszosc miałą 6-10mm a ten Kovix 14mm( i z takimi gość w testach miał dużo większy problem)
Boroborro - Zamówiłem takiego Kovixa, oglądałem filmiki od kolegi który podlinkował u...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
Ja sobie kupiłem Oxford Alpha coś tam z max grubym trzpieniem (14mm bodajże). Wiem, że dla chcącego wszystko do przecięcia. Ale grubszy zawsze ciut dłużej stawu opór.
  • Odpowiedz
@Boroborro: ja mam abusa (coś takiego: https://4bikes.pl/p/639/128379/abus-blokada-tarczy-hamulcowej-8077-granit-detecto-z-alarmem-zabezpieczenia-antykradziezowe-akcesoria-motocyklowe.html)
Alarm przydaje się, w momencie, gdy chcę odpalić moto, a zapomniałem blokadę zdjąć :).
Plus wychodzę z założenia, że jeżeli mój motocykl będzie bardziej zabezpieczony od tego obok, to zostanie ukradnięty w drugiej kolejności. Natomiast żadna blokada nie zabezpieczy przed kradzieżą. Jak ktoś będzie chciał to motocykl ukradnie w jakieś 10 sekund - chwila na przecięcie szlifierką łańcucha i w kilku gości wrzucenie
  • Odpowiedz