Wpis z mikrobloga

Jako że ostatnio kolega którego wiozłem przywalił się do mnie że źle trzymam kierownicę (bo na kursie uczyli inaczej), to spytam się was.
W jaki sposób trzymasz kierę podczas jazdy samochodem?
Ja jestem w teamie jedna ręka na 12 (i obracanie na mydełko fa przy większych skrętach), ewentualnie zsuwam ją na 10 kiedy trzeba wrzucić kierunek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#samochody #ankieta #motoryzacja
dominges08 - Jako że ostatnio kolega którego wiozłem przywalił się do mnie że źle trz...

źródło: steering-wheels-2

Pobierz

Jak trzymasz ręce na kierownicy w czasie jazdy?

• jedna ręka na 12 11.3% (204)
  • jedna ręka na 11 4.9% (88)
  • jedna ręka na 10 12.5% (225)
  • dwie ręce na 10 i 2 25.5% (459)
  • dwie ręce na 11 i 1 1.2% (22)
  • dwie ręce na 9 i 3 23.3% (420)
  • dwie ręce na 7 i 5 5.8% (105)
  • inaczej 15.3% (276)

Oddanych głosów: 1799

• 89
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@DeoMondeo: 8h trasy nie miałem okazji jeszcze robić ale jak tak 2h na autostradzie to... zależy bo zmieniam jak mnie ręce zaczynają boleć, raz jedna na 12, 10 raz tak jak na kursie uczą no w sumie to we wszystkie sposoby na które opisałem zdarza mi się przekładać łapy xD
  • Odpowiedz
  • 29
@dominges08: Jak widzę kogoś kto trzyma jedną rękę na 12 to zawsze zjeżdżam bo nigdy nie wiadomo co taka osoba o-----e na drodze. Podwójne combo jeszcze jak ma stare audi albo bmw.
  • Odpowiedz
  • 14
@dominges08 @DeoMondeo @vieniasn jeśli musisz trzymać na 12 lub 6, żeby było wygodnie, to znaczy, że masz nieprawidłowo ustawiony fotel/kierownicę.

Serio, często się widzi jak wysocy faceci trzymają na 12, a niskie kobiety na 6.

Skąd to się bierze? Ze
  • Odpowiedz
  • 0
@mk321: nie jestem kierowcą rajdowym, trzymam tak bo jestem biedakiem na manualu i prawa ręka spoczywa cały czas na skrzyni biegów, a nie chce mi się ciągle przekładać prawej ręki w te i z powrotem ¯\(ツ)/¯
Nigdzie też nie napisałem że ręce na 9 i 3 są dla mnie niewygodne, bo na autostradzie zdarza mi się w ten sposób też trzymać kierę po prostu lepiej mi trzymać jedną rękę pomiędzy
  • Odpowiedz
@dominges08: głównie 12, 3 i 9. A to tylko dlatego że kierownica jest tak wyprofilowana, a sam układ kierowniczy mam aktywny. Przy prędkościach poza miejskich kierownica jest praktycznie sztywna i moze jakaś wielka dziura dałaby rade zmienić kierunek jazdy.
  • Odpowiedz
@dominges08: W trasie trzymam na 6, bo mam inną kierownicę niż na obrazku. Bez sensu jest trzymać ręce w powietrzu, by trzymać kierownicę na 9 i 3 skoro mogą sobie leżeć na nogach, a kierownicę wystarczy trzymać u dołu. No albo zimny łokieć i na 9 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W mieście inaczej, bo zwyczajnie jest znacznie więcej manewrów do wykonania.
  • Odpowiedz